Káosz vagy rend? » Lélekélettan

Káosz vagy rend?

A válasz a kérdésre, mint minden kérdésre, meggyőződésünk függvénye.

Ki milyen meggyőződésből szemléli a világot, a társadalmat, az egészséget, a párkapcsolatot, a gyermeknevelést, az élet értelmét… olyan módon, és minőségben képes ránézni és megélni azt.

Ez a tény tudományos megállapításon alapszik, válasszuk például azt a területet, ami egyben sokunk számára a legfontosabb, egyben alapját és következményét is képezi az összes többi életterületnek, ez az egészség.

„Ha egészség van, minden van.”

Ha valamiről nem tudunk semmit, és szembe találkozunk vele, azt a helyzetet beállítódásunktól függően kezelhetjük kíváncsisággal, vagy félelemmel. A találkozás kimenetele kétféle lehet: számunkra jó, vagy rossz élmények.

Ha valamiről azt hisszük, hogy ismerjük, és e szerint az ismeret szerint ez a valami veszélyes, félelemkeltő, kiszámíthatatlan, akkor a vele való találkozás kimenetele az észlelés törvényei szerint negatív megélés lesz.

Ha valamiről tudjuk, hogy ismerjük, mert már sok alkalommal lehetőséget adtunk magunknak, valódi természetének és működésének megismerésére, akkor a vele való találkozás számunkraérthető, kiszámítható, így biztonságos lesz. Lehet ilyen valami egy betegség is.

A rengeteg nagyszerű technikai vívmány, a lehetőségek tárházát adja kutatóink számára. Ma már olyan tudományos felfedezések birtokába kerülhetünk (ha nyitottak tudunk rá lenni), amely óriási lehetőség arra, hogy megnyugtató renddé váljon bennünk az egészség-betegség területének kaotikus kiszámíthatatlansága.

Mindannyiunk számára elérhető és megérthető módon rendelkezésre áll ez a tudás és összefüggés rendszer, melyet az újabb és újabb felfedezések még tovább erősítenek. Ennek a tudásnak a birtokában saját gyakorlatra, új tapasztalatokra tehetünk szert, melyből kialakulhat bennünk az új meggyőződés: a természet folyamataiban, így a mi testünkben is, tökéletes, precíz rend működik. Ahol sehol semmi nincs fölöslegesen és véletlenül.

Ha értem, hogy mi történik például, mikor gyermekem lázasan, náthásan fekszik, akkor nem a kétségbeesés lesz fáradozásaim mozgatórugója, így sok kellemetlenségtől és fölösleges kockázattól tudom megkímélni őt, és a családomat is. Ha tudom mi is történik pontosan, és tudom mi volt az oka és értelme annak, hogy ez a folyamat bekövetkezhetett, akkor biztosítani tudom gyermekemnek a gyógyulás legfontosabb feltételét, a nyugalmat, és az ebből fakadó cselekedeteket. Ráláthatok, hogy mi volt az az élethelyzet, ami az alkalmazkodtatási programját elindította, így lehetőségem nyílik tenni azért, hogy ne ismétlődjön meg újra egy ilyen megélés.

Sok-sok ilyen tudatosan megfigyelt tapasztalat eredményeképpen, az egészség életterület veszélyes, félelemkeltő, kiszámíthatatlan természetű eseményeinek hiedelme, átalakulhat bennem; a „REND van” meggyőződéssé. Ahogyan egyre több megtanult összefüggést vagyok képes magamban tapasztalattá tenni, úgy látok rá arra, hogy az élet más területein is ugyan ez a REND, ugyan ilyen szabályok szerint működik.

Az új meggyőződések, egy új minőségű élet lehetőségét adják meg számunkra.

 

„Határozz, és kimondtad sorsodat”

/Vörösmarty Mihály/

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: