Mi valódi sikereink biztos záloga? » Lélekélettan

Mi valódi sikereink biztos záloga?

Vannak élethelyzeteid, amelyekben tanácstalan vagy, szorongsz, vagy kilátástalannak látod a helyzeted? Szeretnéd már látni a megoldást, de nem találod a számodra elképzelhetőt, elfogadhatót az általad megvalósíthatót? Miért nem tudod működtetni a dolgokat olyan egyszerűen, ahogyan mások szerint kellene?

Vannak emberek, akik automatikusan, természetes egyszerűséggel oldják meg egyes életterületeik feladatait, nem okoznak nehézséget számukra olyan dolgok, amely sokaknak problémát jelentene. Van, aki a hivatás, van, aki a párkapcsolat, van, aki a gyermeknevelés, van, aki az anyagi, pénzügyi dolgok, van, aki a munka, az egészség területén tud így élni…

Ki vagy mi dönti el, hogy meg tudjuk-e valósítani vágyainkat, hogy miben leszünk sikeresek vagy sikertelenek???

Életünk alapvető irányítója az agyunk, amely saját egyedi észlelésén keresztül látja a világot, és a generációs távlatokból genetikailag is megalapozott, saját tapasztalatokkal finomított megoldási készletéből választja ki a szerinte legeredményesebb reagálási módot (mintát) az észlelt helyzetünkre.

Ha tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy ez a választása veszélyes helyzetekben automatikus (minél inkább veszélyesnek ítélt, annál inkább), a fönti kérdésre nagyvonalakban már sejthetjük a választ.

De miért így alkotott meg minket a Természet, hogy ilyen módon eleve beprogramozott érzékenységgel, és ennek megfelelő reakciókkal kelljen élnünk? Miért jó ez? Hogy tökéletes a teremtés, ha sokakat megfoszt ezáltal a boldogság lehetőségétől?

A válasz abban a tudásban rejlik, amit ma már tudományos kutatások eredményeként ismerhetünk: a biológia túléltető rendszereinek működéséről szóló ismeretekben. Mert a Természet ugyan úgy, mint egy jó anya, nem bízza a véletlenre gyermekei sorsát. Ha még nem rendelkezünk azokkal a képességekkel, amelyek lehetővé teszik a biztonságos önálló életet, - gondoljunk itt például gyermekeinkre, akik koruknak megfelelően, más-más mértékű irányításra szorulnak – akkor biztonságunk érdekében az addig már bevált túléltető minták segítenek minket, mint jó szülők.

Gyermekeink felnövekedése sok évet vesz igénybe, és sokféle folyamatot foglal magába. Ami szemmel látható és regisztrálható, az a testi fejlődés és a megélt évek száma. Ez utóbbi szerint vagyunk felnőtté nyilvánítva. Ám ott van a tudati és az érzelmi fejlődés folyamata is, amely ha megtörténik, valódi felnőttségünk, vele szabad akaratunk, felelősség teljes döntéseink, és általuk valódi boldogságunk záloga.

A genetikai hatás mellett, a felnevelő környezet minősége és a legkülönbözőbb traumatikus élmények befolyásolják a felnőtté érésünk minden folyamatát, mely a különböző életterületeken  különböző minőségűre alakul. Ennek eredményeképpen leszünk sikeresek pl. szakmai, vagy anyagi területen, és leszünk sikertelenek pl. munkatársként, párként vagy szülőként.

A jó hír, hogy érettségünk elérése nem csak a gyermekkor privilégiuma, Ha megjelenik bennünk az igénye, mindig lehetőségünk van az elérésére. Ám amíg gyermekkorban Valódi Biztos Bázisok (érett, felnőtt felnevelő környezet) segítségével ez az érlelődés észrevétlenül megtörténik, addig később tudatos munka eredményeként válhat valóra. E folyamat során érlelődésünk ütemében Természetanyánk átadja nekünk az életünk irányítását, mint ahogyan gyermekeinknek mi is fokozatosan adjuk át azokban az életszituációkban, melyekben már felelősségteljesen, megbízhatóan tudnak működni.

Alap- és haladó tanfolyamok

Alapozó tanfolyam
Teljes alaptanfolyam
Kulcsok (haladó) tanfolyam

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: