10 élethelyzet, amelyben fontos az egészséged » Lélekélettan
8

10 élethelyzet, amelyben fontos az egészséged

A cím becsapós, mert minden élethelyzetben fontos az egészség. Ennyivel azonban nem rendezhetjük le, mert az emberek sajnos nagyon sokszor nem törődnek az egészségükkel. 

Így tekintsük úgy, hogy ez a cikk tíz olyan élethelyzetről szól, amelyben KÜLÖNÖSEN fontos az egészségeddel foglalkozni.

Az is természetes, hogy az élethelyzetek átfedik egymást. Ha például azt mondanám, hogy nagyon fontos az egészség
1. az igazgatóknak, 
2. a kutyatulajdonosoknak, 
3. a vegetáriánusoknak,
és te mondjuk egy zöldségen élő igazgató vagy, akinek öt kutyája is van, akkor neked fokozottan kellene foglalkoznod az egészségeddel. De a viccet félretéve: Minél több élethelyzetet tudsz a magadénak az alábbiak közül, annál fontosabb, hogy TUDATOSAN foglalkozz az egészségeddel.

Ez a bejegyzés tehát arról szól, hogy mikor érdemes az egészségedre nagyobb figyelmet szentelned, de NEM tárgyaljuk azt, hogy MIT kell tenned, vagy HOGYAN tudod ezt megtenni. 

Nos, következzék a tíz élethelyzet.

1. Ha beteg vagy

Ez az, amit szinte mindenki tud magától is, de nem hagyhatjuk ki, mert sajnos van, akinek még ez sem elég. Ha nem megfelelően bánsz a testeddel, akkor az üzen neked. A betegség az üzenetet. Ez olyan, mint egy SMS. "Hahó, valamit nem jól csinálsz. Beavatkozás szükséges!" Ha már számtalan ilyen olvasatlan üzenetet raktároztál el elméd egy hátsó zugában, akkor vedd úgy, hogy nincs mire várnod. Azonnal cselekedned kell.

Már azt is tudjuk, hogy nem elég a testeddel jól bánni, a lelkeddel is fontos foglalkoznod, hiszen a lelki problémák is okozhatnak betegséget. De ez sem változtat a tényen: Ha már eljutottál odáig, hogy megbetegedtél, akkor sürgősen az egészséges állapot helyreállítását kell a fókuszodba helyezni.

2. Ha egészséges vagy

Ez a jobbik eset. Vélhetően valamit - több mindent is - jól csinálsz. Egészséges vagy. Ebben az esetben könnyebb a feladat, hiszen nem gyógyulnod kell, csupán megőrizned azt a nagy kincset, ami a birtokodban van.

Sajnos ez az állapot sokkal kevésbé nyilvánvaló, mint a betegség. Az emberek sajnos gyakorta csak azt veszik észre, ami nincs, és nem látják meg azt, ami van. Akkor eszmélnek csak fel, amikor valami jó elmúlik.

Nemcsak az egészséggel teszik ezt, hanem például a jó párkapcsolattal is. Amíg megvan, hanyagolják, nem ápolják, s amikor veszélybe kerül a kapcsolat, akkor kezdik csak el értékelni. Mint amikor felkapcsolod a villanyt, és világítani kezd a lámpa. Természetes. Egy kétnapos áramszünet új megvilágításba:) helyezi ezt a nagyszerű erőforrást. Ugyanígy van az egészséggel is. Amíg megvan, sokan elhanyagolják. Ne tedd ezt.

3. Ha másokról gondoskodsz

Például gyerekeid vannak. Ők az elsők, az ő egészségük a legfontosabb. Legalábbis sokan így gondolkoznak (én is).

Van egy olyan nézőpont is azonban, hogy ÉN vagyok a legfontosabb. (Ne rám gondolj, kérlek, hanem magadra, érted, hogy értem!) Ennek is van létjogosultsága, hiszen csak akkor tudsz a gyerekedről vagy más szeretteidről gondoskodni, ha te magad rendben van.

Itt felmerül a prioritások kérdése. Most akkor kinek az egészsége a fontosabb, tiéd vagy a gyerekedé? Nos, én azt mondom, nem lehet mindent egymás alá vagy felé helyezni. Mindkettőre figyelned kell. De az egyértelmű, hogy ha családod van, akkor te egy fontos személy vagy. Fontos apa, fontos anya, fontos férj vagy feleség. Épp ezért kardinális kérdés az egészséged. Betegen hogyan is gondoskodhatnál a szeretteidről? Egészségesnek kell lenned, hiszen akkor lehetsz a legjobb szülő vagy társ.

4. Ha stresszes a munkahelyed

A munkahelyed, az iskolád, az otthonod, vagy bármid, tehát nem csak a munkahelyed lehet stresszes. De talán a munkahelyed a legjobb példa. Sajnos - különösen bizonyos munkahelyeken - fokozottan jelen vannak a stresszt okozó faktorok. A hülye főnök, a szorító határidők, a furkálódó munkatársak, a gonosz pletykák, a teljesíthetetlen elvárások, az igazságtalanul elosztott prémiumok - szerintem te magad is tudnád folytatni a listát.

Nyilvánvaló az is, hogy a saját hozzáállásod alapjaiban befolyásolja a stresszt. Én mindig azt mondtam, nem baj az, ha mindenki hülye körülöttem, sokkal nagyobb probléma volna, ha én volnék a hülye. A másik megközelítés, hogy sose szállj vitába a hülyékkel, mert ahhoz le kell menned a szintjükre, és akkor legyőznek a rutinjukkal. Ez már közhely - de a közhelyekben mindig van igazság. 

Összefoglalva ezt a pontot: A stresszes munkahely egy intő jel ara, hogy törődj az egészségeddel.

__CONFIG_ultimatum_shortcode__{"tve_ult_campaign":"3553","tve_ult_shortcode":31}__CONFIG_ultimatum_shortcode__

5. Ha nincs kivel megbeszélni a problémákat

Ha ismered az öt természettörvényt, akkor biztosan tudod, hogy a megbetegedések egyik feltétele, hogy a konfliktusaidat elszigetelten éld meg. Ha feszült vagy, ha félsz, ha emészted magad, és mindezt önmagadban kell tartanod, mert nincs senki, akivel megoszthatnád a problémádat, hatalmas a rizikó. 

A helyzetet nehezíti, hogy sokszor tényleg nincs egy olyan személy a környezetünkben, akiben annyira megbíznánk, hogy elmondhassuk neki, ami a szívünket nyomja. Ilyenkor sajnos nem megoldás, hogy mondjuk, elmeséled a portásnak, mi az, ami aggaszt. Hacsak a portás nem egy nagyszerű ember tele empátiával és értő figyelemmel. Esetleg mellékállásban life-coach. 

Természetesen a kommunikáció a helyzet kulcsa, de ahogy mondtam, most csak élethelyzeteket sorolunk fel, és nem megyünk bele a "hogyan"-ba. Nos, ez egy nagyon jellemző élethelyzet, amelyben az egészségedre megkülönböztetett figyelmet célszerű helyezni 

6. Ha emberekkel foglalkozol

Ez a másokról való gondoskodásnak egy esete. Ha például coach vagy (akár portás is közben), aki embereken segít.
Ha tanár vagy, aki mások fejlődéséért felelős.
Ha főnök vagy, kicsi vagy nagy, aki másokat vezet. 

A felelősség ezekben az esetekben jelentősen megnövekszik. Egyrészt felelős vagy másokért, és egészségesnek kell lenned ahhoz, hogy ezt a feladatot jól el tudd látni. Másrészt, ha megbetegszel, veszélybe kerülhet a pozíciód is. 

Úgy látszik, az elején példaként felhozott igazgató betalált. Akárhogyan is, ha emberekkel foglalkozol, törődj az egészségeddel is.

7. Ha túlvállaltad magad

Ki nem vállalja túl magát manapság? Annyi mindenről kell gondoskodnunk. Ha van családod és munkahelyed, máris rezeg a léc. Ha mellette még kutyád is van (ezt is mondtam az elején), esetleg egy beteg hozzátartozódról is gondoskodsz, tovább nőnek a terhek. 

Külön veszélyt jelentenek a hitelek, amelyeket vissza akarsz fizetni. Az adósságok úgy nyomják rá a bélyegüket az életedre, mint a kisasszony az OTP-ben a bélyegzőt a hiteligénylésedre. Nem elég a család, a munka, a kutya meg a macska, mert ha hiteled van, akkor csőstül jön a baj, és ebben csőben benne van minden, ami rossz: a túlóra, a stressz, az önértékelés-letörés, mert úgysem tudsz mindennek és mindenkinek megfelelni.

Remélem, nem vállaltad magad túl. Ha mégis, akkor tetézd ezt egy újabb vállalással: Az egészségedről is gondoskodnod kell.

8. Ha káros szenvedélyeid vannak

Mondjuk, hogy dohányzol? Iszol? Egyértelműen rombolod az egészséged. 

Persze nemcsak az ilyen nyilvánvaló szenvedélyekről van itt szó, hanem egyéb rossz szokásokról is. A gyors kaják, a rendszertelen étkezés, a sport teljes hiánya, az elégtelen alvás, a számítógép előtti bambulások.

Sajnos az is gyakori, hogy valaki egy bizonyos ilyen önpusztító tevékenységben "jeleskedik" különösképpen, és az is sokszor előfordul, hogy valaki halmozza ezen "élvezeteket". Mondhatjuk, hogy halmozottan hátrányossá válik az egészségünk ebben az esetben.

Ha módszeresen rombolod az egészséged, akkor ezt ellensúlyoznod kell, mielőtt teljesen romokba dőlnél. Ha a rombolást nem tudod abbahagyni, akkor közben építened is kell valamilyen módon.

9. Ha mások irányítják az életed

Ez több dologgal is összefügg, de alapvetően a tudatosság hiányáról van szó. A tudatosság azt jelenti, hogy érzékeled, mi történik körülötted és benned, van egy elképzelésed arról, hogy hogyan tudnál javítani az életeden, és lépéseket is teszel, hogy valamiféle pozitív változást érj el.

Amikor mások mondják meg, mit tegyél, és te meg is teszed, akkor bizony ez a tudatosság semmivé foszlik. Gondolj csak bele, milyen veszélyes ez rád nézve. Az emberek sokszor nem foglalkoznak a saját egészségükkel sem. Még kevesebben foglalkoznak MÁSOK egészségével. Ha téged a főnököd irányít, és te mindenre csak bólogatsz, nem valószínű, hogy ez egy egészséges életmódot eredményez. De más is tarthatja a kezében a marionett bábu zsinegeit. 

Legalább az egészségedre tegyél félre egy kis önálló figyelmet, ha ilyen helyzetben vagy.

10. Ha pesszimista vagy

Ami egyszer elromolhat, az el is romlik, nem? Megjavítani pedig úgysem lehet.

A pesszimisták legkedveltebb elfoglaltsága a panaszkodás. Előszeretettel hangsúlyozzák, hogy milyen rossz a helyzet, a kilátások csak romlanak, fel kell készülni a legrosszabbra. 

Mivel ez manapság már sokaknak életforma, nem könnyű ebből az előnytelen nézőpontból kilépni. Sok minden állhat a háttérben: önvédelmi mechanizmus, korábbi rossz tapasztalatok, társadalmi elvárás, pesszimista környezet. Meg lehet azt magyarázni, miért látjuk folyton a felhőket gyülekezni a fejünk fölött, de ha már így van, legalább az egészségünkért tegyünk valamit.

Nos, nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy vajon a te élethelyzeted az előbb felsorolt tíz pont közül hányra illeszkedik ilyen vagy olyan módon. Hálásan fogadom a hozzászólásaidat ezen az oldalon.


De ami még ennél is fontosabb, hogy ne csak felismerd, ha elhanyagolod az egészséged, hanem tegyél is érte valamit, amire eddig nem volt elegendő figyelmed. Ha így lesz, már megérte elolvasnod ezt az írást.

Szűcs Tibor
 

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments
Kis Szilvia - 2020.03.11.

Köszönöm ezeket a tanácsokat. Nagyon igazak. Sajnos a saját életemben tapasztaltam, hogy nagyon rossz dolgokhoz vezet, ha nem tartom be őket. Én nem is tudtam még magamnak összeszedni ilyen részletesen és körültekintően az összes
tanácsot, de mindegyik igaz. Még egyszer köszönöm. Szeretném a gyerekeimnek is tovább küldeni. Lehet?

Reply
    Szűcs Tibor - 2020.03.11.

    Köszönöm, Szilvia, és természetesen küldhető az írás 🙂

    Reply
Büki Dezsőné - 2020.03.11.

Köszönöm szépen,nagyon sok hasznos dologra hívta fel a figyelmet,amit mindenkinek meg kéne fogadni,remélem sokan tanultak belőle!

Reply
    Szűcs Tibor - 2020.03.11.

    Köszönöm én is!

    Reply
Vlasza Gizella - 2020.03.12.

Nagyon jo tanacsok.Koszonom.Nem minden helyzet jellemzo ram,de eleg nehez tul lepnem azokat amelyek meg vannak.A stresz,a masokrol valo gondoskodas.Ezek ossze fuggnek.

Reply
    Szűcs Tibor - 2020.03.12.

    Igen, ezek javarészt összefüggő élethelyzetek.

    Reply
Éva Anna - 2020.03.13.

Köszönöm szépen, nagyon hasznos tanácsok, érdemes elolvasni!

Reply
Lőrincz Lászlóné - 2020.03.15.

Köszönöm az értékes írásodat,melyből sok tanulság levonható,sajnos sokan ezt nem is értik meg! Én igyekszem nem stresszelni magam,mert fontos az egészségem amire nagyon vigyázok!

Reply

Leave a Reply: