Minden úgy lesz, ahogy lennie kell! » Lélekélettan
14

Minden úgy lesz, ahogy lennie kell!

Nyugtattad már meg magad ezzel a kijelentéssel? Ez egy roppant spirituális jellegű megállapítás, hiszen azt sugallja, hogy olyan szintre érkeztünk a lelki fejlődésünkben, ahol már jöhet bármilyen történés az életünkben, azt mindig értjük és átlátjuk (az ok-okozat alapelv szerint), pontosan tudjuk mi a vele kapcsolatos teendőnk,ezért nyugodt érzelemvilággal tudjuk megélni. Vagy megengedjük, hogy alakuljanak a dolgaink ahogy a „sors” hozza, mert mindenre találunk majd egy pozitív magyarázatot, akkor is, ha valójában legbelül nem igazán örülünk a dolognak.

A „Minden úgy lesz, ahogy lennie kell!”, egy bizonyos nézőpontból valóban egy nagy igazság. Ám korántsem biztos, hogy ha megismerjük ezt a nézőpontot, továbbra is szívesen használjuk majd döntéshelyzeteinkben. Ez a biológiai működésrend nézőpontja, miszerint mindenki saját működtető mintái szerint teremti automatikusan a saját életét.

Vannak, akik fellélegeznének erre, hogy ’hála Istennek’, akkor minden rendben van, hiszen a biológia évmilliókkal a háta mögött már csak tudja mit csinál (ami így is van), de itt eszünkbe kellene, hogy jusson az a tétel is, hogy az ő túléltető stratégiáinak magva, a faj és az egyed életben tartása. Nála a boldogság elhanyagolható tényező.

Lesznek, akik (főleg, a mai világméretű történések fényében) már nem tudnak a biológiára megbízható partnerként gondolni, és szívesebben maradnak a spirituális, vagy a tapasztalati nézőpontnál. Az utóbbi, ha pozitív szemléletűek vagyunk, előbb utóbb mindig bebizonyosodhat, hiszen agyunk szívesen keresi és találja meg a különböző következmények számunkra megnyugtató magyarázatát, erősítve ezzel a bennünk működő aktuális mintarendszer nagyszerűségét.

Ez mind rendben van mindaddig, amíg az „ahogy kell” szerinti történés beleillik, vagy valahogy betuszkolható a tűréshatáraink közé, tehát ’még belefér’. De miért ragaszkodunk még akkor is ehhez a felfogáshoz, amikor a történés már nem fér bele, sőt rendesen kellemetlen, vagy egyenesen borzasztó? Miért jobb még mindig, elviselni a számunkra kedvezőtlen következményeket, (amit a sors, vagy ki hogy nevezi, az un. felsőbb irányítás rótt ránk), mint megkérdőjelezni, hogy valóban úgy történnek-e a dolgok, ahogyan szerintünk kellene? 

Mi van-e mögött a beállítódás mögött? A biológiai működés fizikai testünk révén alapvető. Amíg ezt rutinszerűen tudatilag felülírni nem tudjuk, érdemes ebből kiindulni. Ez pedig jelen esetben nem más, mint a genetikailag és életünk során kapott mintáink automatikusan működtető rendszere. Egyszerűen, ha alapmeggyőződésem szerint valami törvényszerű, pl. engem minden kutya megtámad, akkor ez mindig beigazolódik majd, míg meg nem változik bennem ez a minta. Na de megváltoztatható ez egyáltalán? Mivel alapvetéseink elég stabilak, ezért a változtatás lehetősége csak bizonyos tulajdonságokkal bíró emberek számára elérhető (a jó hír, hogy ezek kialakíthatók).

A „Minden úgy lesz, ahogy lennie kell!”, innen nézve többnyire nem más, mint egy univerzális alibi mondat, az önvédelem egy jól bevált eszköze, arra a tehetetlenségünkre, amit azzal kapcsolatban érzünk, hogy nem vagyunk képesek érteni és irányítani az életünkben a történések menetét, így könnyebb, ha elfogadjuk, amit ’dob a sors’ (vagyis amit saját mintáink elrendelnek).

Érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen helyzetekben volt már erre a mondatra szükséged!

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 14 comments
Márta - 2020.11.11.

A fenti mondat szerintem is egy felmentő kijelentés saját életünkért való felelősség alól.Merthogy a saját utunkon belül is vannak útelágazások, döntési lehetőségek. Persze ezeket jó ha felismerjük. A minden úgy lesz, ahogy lennie kell mondatnak talán visszafele van értelme, amikor már látjuk, mi miért történt, miért lett úgy, mi volt benne számunkra a tanítás. Ez is hasznos. Az életet viszont előrefele éljük és nem dobhatjuk a gyeplőt a lovak közé.A legjobb, ha megismerjük a saját utunkat, akkor talán jobban látjuk ” hogyan is kellene lennie” vagyis mit tegyünk, hogy lehetséges legyen.

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.13.

    Egyetértek. Ahhoz, hogy magabiztosan elindulhassunk, érdemes tisztába kerülni azzal, mit és miért is szeretnénk valójában. Sokszor ez az első lépés is igen nehéz feladat. Utána viszont, sokkal tisztábban láthatjuk a döntéseinket és azok következményeit is. Ennek eredményeképpen pedig egyre több tapasztalatunk lesz arról, mekkora hatásunk van a saját életünkre.

    Reply
Rigó Dezsőné - 2020.11.11.

Az én szemléletem szerint úgymond az ún. pozitív gondolkodás a helyes út. Ez azonban az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy gondjainkra úgy reagáljunk, hogy majd megoldódik valahogy.
Magam úgy állok ehhez a dologhoz, hogy mindent meg kell tennem a probléma megoldása érdekében (nyitott vagyok a spiritualitás, az agykontroll reális oldala felé is). Csak akkor adom.fel.- sok-sok próbálkozást követően- , ha már nincs több ötletem, módszerem. Viszont akkor sem nyugszom bele, hanem megpróbálom kiválasztani a legkevésbé rossz lehetőséget.
Úgy vélem, nem szabad sodortatni hagyni magunkat. Nem sok beleszólásunk van
a sorsunk alakulásába a nagyobb dolgokat illetően, de azt amit lehet meg kell tennünk! Üdvözlettel: Rigóné, Zsóka!

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.13.

    Tényleg úgy szokott lenni, hogy egy felmerülő feladat megoldására, végigpróbáljuk a rendelkezésünkre álló módszereket, lehetőségeket . Ha ez nem bizonyul elégnek, sokszor kompromisszumot kötünk. Érdemes ilyenkor átgondolni, mit is akartunk eredetileg elérni, és ez hogyan változtatna az eddigi életünk menetén. Valóban készen álltunk-e erre a változásra? Ha nem, akkor mi kellene, hogy készen álljunk, ha igen, akkor alaposan felkutattam-e az odavezető utat?

    Reply
Horváthné Fürtön Erika - 2020.11.11.

A magam észjárásában ez a mondat így szól:Legyen meg az Isten akarata.Viszont nem az első utamba kerülő első akadálynál ötlik ez fel bennem, hanem akkor amikor a saját eszköztáramból már úgy érzem, hogy kifogytam, többet, jobbat már nem tudok kitalálni. Aztán a helyzetre megszületik a megoldás😊

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.13.

    Sokszor a megoldások keresése során, főleg ha elég nyitottan tesszük, számtalan új ismeret a látóterünkbe kerül, és/vagy több olyan szálat is megmozgatunk, amik eredményeképpen megszületik a megoldás. Annak érdekében, hogy ez aztán a sajátunkká is váljon érdemes végiggondolni részletesen, hogy is jutottunk el hozzá.

    Reply
Anikó - 2020.11.11.

Tapasztalataim , valamint az asztrologiai ismerteim, de legfőképpen a hitem a Teremtőben azt igazolják, hogy semmi sem történik véletlenül, mindennek van oka és értelme, és megfelelő ideje is, még ha én nem is értem.Történjen bármi – jó vagy rossz- minden értünk van a fejlődésünkért és nem ellenünk, és bár tükör által homályosan látunk, de el kell jutnunk a gondolkodásunkban, és a megértésünkben , hogy ezt elfogadjuk.

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.13.

    Az ok-okozat törvénye valóban mindenben meglátható, az észlelés természete és az emberekben élő meggyőződésrendszerek sokfélesége miatt, sokféleképp is látjuk az összefüggéseit.

    Reply
Bajmóci Lászlóné - 2020.11.11.

Sokszor van ilyen az életben, ha az árral úszunk jobban haladunk mint ha szembe megyünk mindennel! Sőt az élet irányít hiába is próbálkozom, ha nincs keresni valóm az egyik irányba csak akadály akadály hátán.

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.13.

    Valóban, pontos a megfigyelés. Agyunk működési elvei szerint nem lehet másként. A kérdés amit ilyenkor feltehetünk magunknak, hogy a sok akadály milyen mintát véd bennünk olyan elszántan.

    Reply
Zoltán Bakos - 2020.11.12.

„Ez a biológiai működésrend nézőpontja, miszerint mindenki saját működtető mintái szerint teremti automatikusan a saját életét.” Ez a karma… Ahogy reagálunk, ahogy hozzáállunk, ahogy megoldjuk a saját életünk a saját „törvényeink” szerint járunk el. Ez a dharma. Mindkettő egy nagyon változó és változtatható folyamatosan megújuló rendszerben funkcionál. Ez mindig élethelyzet, perszonális kapcsolat, vagy történés és a pillanatnyi személyes érzelmi-értelmi állapot függvénye. Tehát a minden „úgy történik ahogy kell” nem egy statikus és megváltoztathatatlan dolog hanem egy végtelen bonyolult de nagyon pontosan kontrolálható rendszer működése. A titok nyitja, hogy fel tudjuk-e ismerni ezt a rendszer amiben az „én” szerepe elhanyagolható. Ha felismerjük, akkor már nem is lesz annyira fontos, hogy úgy történik-e minden ahogy kell avagy sem. Ez sem a’spiritual, sem a’ potreriori nem kell, hogy determinálódjon, hiszen ha jól végiggondoljuk, mindkét eset Önmagának korlátait állítja elénk. Ha mindazokat amiket megélünk szemlélődő és értelmező módon éljük meg a történés önmagában jelentéktelenné válik. Ez a belső béke alapja. És a béke fontosabb mint az általunk soha meg nem határozható, le nem írható, meg nem élhető feleslegesen hajszolt valami amit úgy neveznek boldogság. Valaha volt erre a mondatra szükségem: Minden úgy van ahogy annk lennie kell. Ma már nincs szükségem rá.

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.13.

    Sok szó több jelentéssel is bír, amik közül mindenki a saját hiedelemrendszere szerinti értelmezést használja automatikusan. Ezek olykor kapóra is jönnek, hogy észrevétlen legalizáljanak egy-egy dolgot. Agyunk nagy játékos, nem árt résen lennünk!

    Reply
Kuni Mihály - 2020.11.24.

Engem a fenti mondat előtt lévő magyarázat indított be a ok kozat stb.
Ezek jutottak eszembe.
– Miközben nem lehetek mindig minden pillanatban ok, mégis az vagyok, hiszen az is egy döntés ha nem döntök, vagy hagyom hogy más döntsön helyettem.
– ha Ok vagyok akkor a hatást is el kell viseljem.
Nem foghatok valakivel kezet úgy hogy nem viselem el az adott személy érintését!
– Kell mindig oknak lennünk az előbbi felvetésből következően?
– Mennyire engedjük meg hogy hatás vagy okozatok legyünk?
– Szabad ember: Szabadon jó oknak és rossz oknak is lenni, jó hatásnak és rossz hatásnak is lenni.
– Így nem kell mindennel szembenézni (konfrontálni).
Tetszik, nem tetszik? jó vagy rossz? Vágd el a kommunikációt.
– A lény mindig tökéletes döntést hoz az adott információk alapján!
A lenyomott hetes esete!Ha egy számítógépen leragad a hetes gomb akkor a számítógép látszólag rossz eredményeket prudukál, pedig csak nem észleljük hogy az információ rossz. Az az van egy hamis adatunk. Amiről ráadásul nem is tudunk.
( fixa idea vagy minden amit át kell írni akár tudatos akár nem.)
– Spirituális bölcsesség:
Ott állja meg a helyét vagy nem!
Van szituáció – elutasítom
– tetszik nem tetszik
– Mindennel konfrontálok vagy szembe kell nézzek? Az is lehet kényszeres!
De ki dönti el, hogy kényszeres vagy nem?
– spirituális bűntudat!?
– Mindent összevetve azt gondolom nehéz meghatározni a kérdést.
De talán attól függ ki mondja milyen tónus szinten van bánatos félős dühös vagy magasabb tónusú valaki?
Krónikus vagy akut érzelmi szinten van aki vélekedést mondja!
És itt még az is kérdés a figyelő számára, hogy a tónus szint vagy tudatossági szint az valós vagy csak társadalmi máz!
Nagyjából ezek jutottak eszembe illetve ennyit írtam le nagy nehezen.
Mert nem szeretek írni!
Most hogy ezt leírtam. Az jutott eszembe azért nem szeretek írni mert, ez fix nem javítható vagy értelmezhető mint a beszéd. Valószínűleg félek hogy félreérthető!
– A kérdés használom-e a az adott szókapcsolatot.( Minden úgy lesz ahogy lennie kell!) és mire? Ritkán használom.
Ezek után talán mikor mire! Tudatosság az adott alkalommal.
Azt gondolom mégis zömében a tehetetlenség érzése lehet az ami a leggyakrabban előhozza az említett kijelentést!
Nincs elég adat vagy rossz az adat döntésképtelenség!
Illetve nem is lehet adat mert az jövőbeni.
Ellenőrizhető mennyire állja meg a helyét a gondolat. Mert hogy a puding próbája az evés az élet vissza igazolja viszonylag gyorsan akár én teszem az adott kijelentést akár más. Lehet kicsit filozofikusra sikerült de valahogy így vezettem le a dolgot. Vagy legalábbis ennyit írtam le.

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.27.

    Köszönöm a hozzászólásod! Saját tapasztalatom is, hogy a bennünk felmerülő kérdésekre annál könyebb megtalálni a válaszokat, minél több mindent tudtunk a működési törvényszerűségek szemüvegén keresztül tudatosan megfigyelni. Az, hogy kell-e mindig szembenéznünk saját dolgainkkal, azt meggyőződéseinkből fakadó szükségleteink döntik el. Ha valaki kényszeresnek tűnik ezen a téren, az annyit jelent, hogy alkalmakat kihagyni veszélyes a számára, így az önvédelem fokozottan ügyel. Azt se hagyjuk viszont figyelmen kívül, hogy amivel nem vagyunk készek valóban szembenézni, azzal ugyan ez a mechanizmus nem is enged. Tehát érdemes azokkal a dolgokkal foglalkoznunk, amire már érettek vagyunk, szorgalmasan megtenni lépésről lépésre a magunknak megfogalmazott feladatokat, és ezáltal érlelődni. Ha begyakoroljuk ezt a folyamatot, mindig tudni fogjuk, hogy miben hol tartunk, mire állunk készen, és nem lesz bennünk feszültség amiatt, hogy elmulasztottunk, vagy rosszul csináltunk valamit.

    Reply

Leave a Reply: