A tested börtön, vagy biztonság és lehetőség számodra? » Lélekélettan
8

A tested börtön, vagy biztonság és lehetőség számodra?

Biztosan megéltél már több olyan szituációt, amikor tested pillanatnyi állapota megakadályozott valamiben. Amikor például egy betegség miatt lemaradtál számodra fontos programokról, vagy ellehetetlenítette a jól bevált napi rutinodat, veszélyeztette az egzisztenciád. Vagy tested fittségi állapota kizárt valamilyen tevékenység sikeres megtételéből, vagy nem tudtál megfelelni szerinted fontos elvárásoknak? Vagy egyszerűen nem úgy nézel ki, ahogyan „kellene”?

Látszatra, ezek életünknek egy-egy apró mozzanatai, de ha megélésük rossz érzéseket generál bennünk, és nem értjük mi is zajlik ezalatt az agyunkban, a lelkünkben, a testünkben, életünket rejtve irányító óriásokká növik ki magukat.

Neveltetésünkből adódóan a testünkkel kapcsolatban sok erősen korlátozó, különféle megjegyzést, prognózist, működési hiedelmet, minősítést kapunk gyermekkorunkban, amik szinte garantálják számunkra ezeket a rossz érzéseket, melyeket nagyban megtámogat felnevelő környezetünk jól érezhető, őszinte kétségbeesése, amikor testünk állapota miatt szerintük szerencsétlenné váltunk.

Minél több és megrázóbb ilyen alkalomban van részünk, annál magabiztosabban és erősebben veszi át az irányítást óriásunk a veszélyesnek észlelt pillanatokban.

Ezt követően, már meg sem fogalmazódik bennünk, csak sosincs megfelelő alkalom egy kerékpártúrára a kollégákkal; túl erős a nap, vagy túl hideg van, hogy strandoljunk egy jót; redukálódnak a fogyasztható kedvenc ételeink, hanyagolódik a testi érintkezés, nem vállalunk be bizonyos feladatokat, lehetőségeket…

Észrevétlen, folyamatosan redukálja a különböző életterületeinkben rejlő lehetőségeinket, és lassan egyre szűkebbé és korlátozóbbá válik számunkra a világ. Ezzel párhuzamosan kiszolgáltatottságunk érzése is, egyre nő.

Ha megismerjük a szellem, lélek, test – agy, érzelmek, testi folyamatok hármasának működési elveit, sok korlátunk megmutatkozik, ezáltal feloldhatóvá válik.

Egészségünk, mint autó, ami visz bennünket az utunkon céljaink felé, többé nem kiszámíthatatlan szerkezet lesz, ami olykor irányíthatatlan, olykor roppant fapados, kitudja hol, mikor robban le, és meddig visz minket, hanem irányításunk alá simuló biztonságot adó, csodálatos szerkezet. Így hármasunk lehetőségeink korlátozója helyett, azok megteremtőjévé válhat, ha tudjuk, miként formálhatjuk őket boldogulásunkra

Te milyen vezetőd vagy?

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments
Dúró Ferencné Erzsébet - 2020.10.30.

Nyilvánvaló, hogy így 70. évem betöltése után már akadnak gondok az egészségemet illetően. Ha azt mondom 25 éve özvegyen élek, magányosan, akkor ez hihetőbbnek tűnik, hogy a lelki betegség a testemet is legyengítette. Csodálatos családom van egy fiam és egy lányom, valamint négy unokám. A boldogságot ők jelentik számomra, de tudom, hogy dolgoznak, tanulnak, nem sok idejük marad együtt töltött időre. Ráadásul ez a vírus, ami jelenleg tombol még elviselhetetlenebbé teszi az életünket. Egyébként ez a fenti írással teljes mértékben egyetértek, örömmel olvastam. Köszönöm szépen!

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.01.

    Kedves Erzsébet! A kapcsolódások elsődleges szerepet játszanak az életünkben, hiszen ez biológiai programozásunk kulcsfontosságú része, így valóban nagyban befolyásolják lelki- és ezen keresztül testi állapotunkat is. Érdemes tisztában lennünk állapotaink miértjeivel, törvényszerű folyamataival, mert úgy nagyobb esélyünk van a számunkra legkedvezőbb megoldások megtalálására.

    Reply
Scarlett - 2020.10.30.

Ez mind igaz! De hol a megoldás? Úgy lenne teljes a cikk!

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.01.

    A megoldást egy blog terjedelmében sajnos nem tudom részletezni, mert sok érdekes biológiai törvényszerűséget kellene előljáróban hozzá megérteni az emberi agy működéséről. Természetesen erre is rendelkezésre áll a lehetőség, ahová szeretettel látjuk. Amit viszont a kérdéséből látok, az a megoldás első, egyik legfontosabb elemének a birtoklása ezen az életterületen, mégpedig a valós helyzetünk tudatosulása, ami a kiinduló pontot jelenti egy-egy probléma valódi megoldásához. E nélkül bele sem tudnánk kezdeni.

    Reply
Mónika és Sándor - 2020.10.30.

Szerintem a megoldás mindenkiben ott van. Mindenkinek a saját életében a saját kulcsát kell megtalálnia. Nincs univerzális megoldás. Minden autóhoz más kulcs való.
Lehet bármilyen információ segítség , de az is csak egy nézőpont. A saját nézőpontomat csak én tudom megtalálni és alakítani, igazítani az én életemhez. Ki kell próbálni, megtapasztalni mi milyen érzést vált ki belőlem. És ha az nekem jó dolog akkor csinálom amíg jó, ha már nem az, akkor keresek másik nézőpontot.
Bármit kipróbálhatunk , csak elég bátornak kell lenni hozzá meg ügyesnek, hogy észre vegyem, hogy hol vagyok én magam és hol játszik az agyam velem.
Az egészség az első lépés befelé, ha fizikailag jól érzem magam sokkal könnyebb az élet más területén is jó nézőpontokat találni.
És ha bent jól érzem magam kint is szebb lesz a világ.
Ez is csak egy nézőpont, de igyekszem. : ))

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.01.

    Szia Mónika! Valóban, mindenki megoldása egyedi, hiszen nincs két egyforma ember. Ugyanakkor ennek az egyedi útnak, legalábbis eleinte, érdemes a testi lelki működésünk törvényszerűségei mentén haladnia, amíg rutinos utazókká nem válunk. Ez biztos támaszt és útmutatást nyújt a valódi nyugalom, és szabadság felé.

    Reply
Szászné Sajben Zsuzsanna Rita - 2020.11.09.

Köszönöm, tetszett, de én már nem igazán tudom melyik kulcs melyik autóba való…???

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.11.11.

    Az összefüggések teljes átlátása nem mindig könnyű feladat, a gyakorlás segít hozzá, hogy lépésről lépésre megértsük őket. A kulcsok, mint a gyakorlás elkezdésének alapjai, minden ‘autóhoz’ jók, az a fontos, hogy tudd, hogyan kell használni őket. Érdemes felfrissíteni a használati utasítást.

    Reply

Leave a Reply: