Te mit teszel, ha jön az újabb hullám? » Lélekélettan
1

Te mit teszel, ha jön az újabb hullám?

Életünk során többször is észrevehetjük a visszaköszönő élethelyzeteket. Ha nem is figyelünk, akkor is feltűnik egy idő után, hogy már megint ugyanabban a szituációban vagyunk.

Miért ismétlődnek ezek újra meg újra? Mit akar tőlünk a sors, hogy rendszeresen dobja ugyanazokat a lapokat?

Van egy bölcs megállapítás, miszerint, ha mindig ugyanazt csinálod, annak mindig ugyanaz lesz az eredménye is. Itt érdemes keresni a titok nyitját. Általában már gyermekkorunkban kialakulnak bennünk, környezeti hatásokra, hogy bizonyos típusú szituációkra hogyan reagáljunk. Ezek a reakciók, kellő számú vagy mélységű tapasztalat hatására automatizmusokká válnak, ami azt jelenti, hogy nem kell már gondolkodnunk azon, hogy az adott pillanatban mit teszünk természetes módon.

Ebben az évben a vírushelyzetnek köszönhetően, szinte mindenki folyamatosan élhet meg ilyen alkalmakat, ami főleg az egészség életterületen kialakult automatizmusainkra (mintáinkra) világíthat rá, ha picit odafigyelünk. Ha ez az automatizmus folyamatos nyugalmat biztosít számunkra a történések során, akkor nincs vele teendőnk. Ám, ha akár a legkisebb kétség hatására kibillenünk ebből az állapotból, érdemes utánajárnunk az okoknak, a megoldásoknak és az odavezető útnak.

A vírushelyzet nem azért alakul így, mert ez a természete. Frissítsük fel magunkban mi is a járvány: tömegesen elszenvedett konfliktusok következménye. (Itt szeretnék visszautalni, egy korábbi írásomra „Gondolatok, nem csak a koronavírus kapcsán” cím alatt.)

Fontos lenne tehát, hogy nyugalmunkat megtartsuk, vagy minél előbb visszanyerjük, hogy beavatódjunk a nyugalom elérésének titkaiba.

Ha kétségeink vannak valami működését illetően, akkor a vele kapcsolatos végkimenetelt illetően is hasonlóan fogunk érezni.

Tettünk-e lépéseket, és tesszük-e azóta is kitartóan március óta, hogy nyugodtan élhessük a mindennapjainkat az egészségünk, családtagjainkkal való kapcsolódásaink, a különböző rendelkezések, munkánk, a különböző elfoglaltságaink stb. vonatkozásában? Ha nem teszünk a változásért, újra és újra belekerülünk ugyanabba a helyzetbe, visszaesünk a konfliktusainkba.

Sajnos ezt a teendőt más nem végezheti el helyettünk, hiszen agyunk mintáit mi ismerhetjük a legjobban, mi tudhatjuk, hogy: Mitől félünk? Mitől tudnánk megnyugodni? Ezt milyen módon tudjuk véghez is vinni? Milyen dolgokra vagyunk hajlandóak magunkért?

Te hol tartasz most? Átgondoltad már a fenti kérdéseket, össze írtad a válaszaid? Érdemes kidolgozni az ide vonatkozó megoldásaid, és belefogni a kivitelezésükbe. Mert a különböző hullámok folyamatosan jönnek, és azt, hogy jó, vagy kellemetlen megéléseid lesznek velük kapcsolatban rajtad kívül senki nem irányíthatja.

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Harsányi Éva - 2020.12.20.

Kedves Bea, talán még a legelején a vírusőrületnek, találkoztam az ellenpropagandával, és azt éreztem igaznak. Eldöntöttem, hogy én nem leszek beteg!! Meg sem fordult a fejemben, és nem is hittem abban, hogy ez olyan komoly dolog lenne. Csak azért fújják fel, mert van valami mögötte…DE! Nem vagyok vírustagadó, tudom, hogy létezik. Sajnálom a többieket, akiket ennyire megfélemlítettek, mert van ismerősöm, aki valósággal retteg, de elfogadom az ő elképzelését, mert nem is tehetek mást. Azt, hogy az idős emberek félnek, megértem! Ők a rádióban, tévében csak a veszélyről hallanak, és nekik az a szent! (Erre megy ki a játék…) Igyekszem egészségesnek maradni vitaminokkal, sok pihenéssel, egy-egy sétával a természetben…és köszönöm, jól vagyok.

Reply

Leave a Reply: