Miért nem elég a tudás a gyógyuláshoz? » Lélekélettan

Miért nem elég a tudás a gyógyuláshoz?

  • Hallottál már olyan emberekről, akik úgymond jártasok egy vagy több gyógyítási területen, és mégis egy súlyos betegség vetett véget az életüknek?
  • Éltél már meg olyan nehéz helyzetet amikor ésszel tudhattad volna mi lenne a megoldás, mégis eluralkodtak rajtad és irányítottak a rossz érzések?
  • Vagy évek óta ismered tested működését a természettörvények szerint, és mégis elszenveded a diagnózis konfliktust egy kivizsgálás során?
  • Vagy mindezen tudás birtokában egy szeretted betegsége, vagy a saját biológiai különprogramod során adódó tünetek, szituációk aggodalommal, rettegéssel töltenek el?
  • Folyamatosan, vagy visszatérően zajlik egy elváltozásod, azt gondolod megtaláltad mi lehet az oka és mégsem sikerül véglegesen meggyógyulni?
  • Hiába rendezted a körülményeidet, amelyek a betegséged szerinted előidézték, mégis időnkét visszatérnek a tüneteid?
  • Pontról pontra betartod orvosod, konzulensed, gyógyítód tanácsait, mégis egyre romlik az állapotod?
  • Úgy érzed sikerül megértened ki miért cselekszik úgy ahogy cselekszik, igyekszel megbocsájtani a neked kellemetlenséget okozóknak és mégsem történik meg a gyógyulás?
  • Már tudod, hogy milyen érzelmek milyen típusú elváltozásokat generálhatnak, és ennek ellenére megbetegszel? Talán észre is veszed amikor elhatalmasodnak rajtad ezek az érzések és nem tudsz velük mit kezdeni? Netán már le is tudod őket tiltani, mégsem oldódik a feszültséged?
  • Újra és újra hasonló konfliktus szituációkban találod magad?

Mi lehet ezeknek a jelenségeknek az oka?

A jelenség magyarázata, hogy kritikus – az agyunk számára veszélyesnek ítélt helyzetekben – nem a józan ész, a megszerzett tudás kapja a főszerepet, hanem az adott szituációra használatos megoldási minta, ami tapasztalataink szerint ez idáig a túlélésünket eredményesen szolgálta. Ha azt szeretnénk, hogy az új megszerzett tudás legyen ezentúl a természetes, ami elsőre eszünkbe jut és irányítja folyamatainkat, ahhoz annak stabil tapasztalattá kell válnia bennünk.

Ha ismered, milyen hatásokra és hogyan alakulnak ki agyunkban a bennünket tudattalanul működtető megoldási minták, és hogyan lehet ezeket megváltoztatni, akkor megvan a lehetőséged, hogy nekiláss a velük való munkához. Ezekkel az információkkal folyamatosan dolgozhatsz olyan helyzeteken, amelyek agyad számára még nem annyira veszélyesek, hogy teljesen kizárja a más megoldással való kísérletezés lehetőségét a jól bevált helyett. Ilyen kizárt helyzet lehet például egy betegség is, amelyhez mély félelmek kötődnek, így hiába próbálod meggyőzni magad a megszerzett tudásoddal, hogy semmi baj, ez csak egy alkalmazkodási, vagy gyógyulási folyamat, a rossz érzéseid csak nem múlnak, és újabb elváltozásokat generálhatnak benned.

Ezért a tapasztalati rendszerünk átírását könnyebb addig begyakorolni, amíg nincs túl nagy problémánk. A gyakorlás során pedig nemcsak a különböző megoldásaink változnak majd meg, hanem olyan képességeink is kiteljesednek, és megérnek, amelyek lehetővé teszik az igazán nehéz helyzetekben való sikeres működést is. Érdemes tehát a változtatások Kulcsait időben megismerned, és azokat a gyakorlatban használni megtanulnod.

Ha mindezen tudás már a birtokodban van, a gyakorlatba való áthelyezésében, tapasztalattá tételében tudnak lehetőséget, segítséget, nyújtani Gyakorló napjaink, lovas programjaink.

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: