MIÉRT KIABÁLSZ? Gondolatok egy állapotról … » Lélekélettan
10

MIÉRT KIABÁLSZ? Gondolatok egy állapotról …

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy felemelte a hangját, egy vita során, vagy veszekedés közben ordítva próbált érvényt szerezni az igazának. Van amikor ez a megnyilvánulás átmeneti megelégedéssel tölt el, talán nem túl szépnek, de, eredményesnek értékeljük, van, amikor utólag megbotránkozunk magunkon, hogy ki a fene bújt belénk az elmúlt 10 percre kiabálni és bűntudatot okoz.

Mi történik ilyenkor bennünk?

A környezetünkből jövő ingerek, például egy kérdőre vonás, egy elvárt cselekedet elmulasztása, egy elbizonytalanító fejlemény, egy akadályoztatás, ami veszélybe sodorhatja a számunkra nagyon fontos célokat, megoldásokat, feszült állapotot, stresszhelyzetet kelt. Ennek oka, hogy a veszélybe került elképzelés, kapcsolat, érzés, dolog stb. megvalósulása agyunk szerint a biztonságos továbblétezés szempontjából, elengedhetetlenül szükséges. Roppant bosszantó, hogy valaki, vagy valami ezt veszélyezteti, kétségbe vonja, elszerencsétlenkedi, és közben nem tudom hirtelen mi is lenne a megfelelő megoldás, cselekedet, gondolat, nézőpont, hogy ez a veszteség ne következzen be, vagy ne éljem meg veszteségnek. Ez egy patthelyzet. Bosszant, hogy veszélybe sodortak és nem tudom mit kellene tennem. Ez nem egy vicces, bagatell helyzet, ha nincs megoldásom elszenvedhetem a rettegett veszteséget, és veszélybe kerülhetek ezáltal én magam is.

A természet nem hagy magunkra ilyen súlyos helyzetekben, biológiai szintű megoldásként a fenyegető lény, dolog megállítását, elriasztását, ha szükséges kiiktatását programozta ilyen esetekre agresszió formájában. Ha a meggyőződéseink szűrőjében egy helyzet ebbe a kategóriába sorolódik, akkor a vélt veszély mértékének megfelelő agresszív érzelem születik meg egy pillanat alatt, és a bennünk ehhez az érzelemhez programozott viselkedés elindul.

Az agresszivitás társadalmilag, emberileg elítélt magatartási forma, legtöbbször ártunk vele másoknak, és rajtuk keresztül aztán magunknak is, ezért igyekszünk tenni ellene. Vannak, akik sikeresek az ilyen típusú megnyilvánulásaik elfojtásában, vannak, akik kevésbé. Fontos tudni azonban, hogy genetikailag belénk programozott megoldásról van szó, amely a fent leírt típusú veszély érzés esetén túléltetésünk érdekében automatikusan beindul, nem döntés kérdése. Azt persze eldönthetjük, ha az önuralom bizonyos szintjeire eljutottunk, hogy milyen megjelenési formát adunk ennek az érzésnek, de az érzés attól még ott van, és stresszállapotot okoz. A stressz pszichés és testi következményei pedig ismertek.

 A valódi megoldásban az önfegyelmezésnek csak átmeneti szerepe van, a figyelmet arra érdemes fordítani, hogy mit és miért észlelünk ilyen típusú veszélynek.
 

Neked mi a véleményed erről?

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments
Sajben Zsuzsanna Rita - 2019.04.05.

..azt hiszem nálam a „nem vagyok elég jó” a „kínlódok hogy elérjem” érzéssel párosul.. az is fura hogy ezt így megfogalmaztam. Erre rá fogok nézni. Köszönöm!

Reply
    Pindrok Beáta - 2019.04.06.

    A megfogalmazás a legfontosabb lépés. Örülök. Eredményes munkálkodást!

    Reply
Bán Lidi - 2019.04.05.

Közeli rokonom kiabál, ha egy nem kívánatos eseményről beszél, ami bekövetkezett vagy tartani lehet tőle. – Engem pedig beteggé tesz vele, megy fel a vérnyomásom és vércukor szintem.

Reply
    Pindrok Beáta - 2019.04.06.

    Ha sikerül rálátni és megérteni a rokonod félelmeit, és hogy téged miért érintenek érzékenyen az érzelmi kibillenései, lehetőség van megoldani ezeket a helyzeteket, és elkerülni a komolyabb testi elváltozásokat.

    Reply
Anikó - 2019.04.05.

Köszönöm az írást, átgondolásra és megértésre segít mivel érintett vagyok!

Reply
    Pindrok Beáta - 2019.04.06.

    Köszönöm a visszajelzést, örülök, ha segíthettem.

    Reply
Emilia Zöldi - 2019.04.07.

Sajnos velem is megtörté.ik,most már ritkábban,de olyan hirtelen jön,hogy már nem tudom megállítani,utánna megbánom,de már a stressz meg volt.Emilia

Reply
    Pindrok Beáta - 2019.04.07.

    Érdemes utólag átgondolni, mik voltak azok a szituációk, amelyek ilyen állapotba hoztak, a megfigyelés az első fontos lépés. A blogban segítségképpen körvonalaztam azokat a megéléseket, amelyek irányt mutathatnak a keresésben.

    Reply
Kiss Ildikó - 2019.04.27.

Aki kiabál, az egy energia vesztésben álló lény. Általában a másik félből félelmet vált ki, vagy valami hasonlót, így energiát von el a másiktól. Ha mindketten kiabálnak, akkor az alá-fölé rendeltségnek a váltakozása harca megy végbe. ( szerintem) 🙂 Mindenképpen egy tehetetlenségi állapotot tükröz, hogy nem uralja a helyzetet az illető.

Reply
Edit - 2019.07.26.

az önuralom,önkontrol szükséges lenne, az elfolytott harag is káros a szervezetre.a párok közötti beszélgetés fontos lenne,idöt kellene szakitani ne kiabálni,ez az én véleményem

Reply

Leave a Reply: