Biztos vagy benne, hogy te döntesz? » Lélekélettan
2

Biztos vagy benne, hogy te döntesz?

Gyakran találkozunk sikert és egészséget ígérő reklámokban, hirdetésekben azzal a kijelentéssel, hogy mi döntünk a saját életünkről. Ez szuperül hangzik, roppant egyszerűnek, csábítónak is tűnik az adott módszer, hiszen csak el kell határozni mit is akarok, ez nem tűnik sem nehéznek, sem hosszadalmasnak. Ám picit tovább gondolkodva ezen, felmerülhetne bennünk a logikusan következő kérdés: ha egy döntésen múlna minden, akkor ki az közülünk, aki a betegséget, a boldogtalanságot, a szegénységet, a kudarcokat választaná? Pedig hát, csak nézzünk szét a saját környezetünkben, bőven találunk ilyen-olyan súlyos problémákkal élő embereket, akik nehéz küzdelmet vívnak az életben-maradásért. Gondolod, hogy nem jutott eszébe egyikőjüknek sem eldönteni, hogy meggyógyuljon, vagy megoldja a helyzetét?

A TE DÖNTESZ kijelentés roppant sikeres marketing szempontból, ám a legtöbb ember számára egy újabb sikertelenség megélésének biztos forrása. Ez könnyen átlátható, ha ismerjük agyunk azon élettani működését, amely a döntéshozatalért felelős.

Gondoljuk végig miket tartunk jó dolgoknak, mik azok, amiket elítélünk, mik azok, amik rémálmunkban se jöjjenek elő. Ma már széles körben tájékozódhatunk más világnézetekről, a miénktől eltérő meggyőződésekről, kultúrákról, tapasztalhatjuk, hogy egy helyzet, dolog, viselkedés, állapot stb. megítélése elképzelhetetlenül sokszínű.  Ezek a különböző nézőpontok, meggyőződések az egyes emberek egyéni tapasztalati rendszeréből erősödnek, és igen jelentős részük a tudattalanból irányítja a helyzetekre adott reakcióinkat. Amíg saját hiedelemrendszerünk nagy részéről nincs tudatos információnk, és a tudatos részük is többnyire automatikusan működik, addig az újonnan tudatosan elhatározott sarjadó döntés terveink, ha ezek nem az eddig működtető mintáinkat támogatják, bármennyire szeretnénk is, nem tudnak versenyezni a bennünk erős gyökerekkel rendelkező meggyőződés óriásokkal. Gondoljunk itt például csak egy nagyon egyszerűnek tűnő sportos életmód, vagy diéta bevezetésére. Vajon miért vallunk sok esetben még ezeknél is kudarcot?

 Az ígéretes szlogenekben fölfestett új viselkedési minták, az ember csodálatos valódi természetének megcsillantásai, így érzelmileg vágyakozás formájában mélyen megérintenek minket, ezzel erőteljesen fokozzák a kezdeti lelkesedést.  Alig várjuk, hogy megismerjük az adott módszert, nézőpontot, amellyel holnaptól minden másként lesz. Mi is történik velünk ilyenkor?

A felnőtt emberi természet alapmotívuma a nyugodt, boldog, felelősségteljes, határozott, kiegyensúlyozott, sikeres életvezetés. Mindnyájan vágyunk rá, hiszen ez kiteljesedésünk, beérésünk mutatója. Ez természetes emberi állapotunk. Ezek előtérbe helyezése, célként történő megjelenítése vágyat kelt bennünk. Belőle az a mindenkiben erősen élő szükséglet kielégítésének ígérete hallatszik, hogy olyan emberré válhatsz, aki önállóan boldog, biztonságos életet teremt magának és a családjának. Ezért vágyjuk hinni, hogy ehhez elég eldönteni mit is akarunk. Hiszen már maga a tudatos döntéshozás is a fent említett emberi tulajdonságok sajátja.

 Valóban tudatos döntéseket hozni azonban csak a saját működésünkre való teljes rálátással lehetséges. Addig, amíg ez be nem következik, a döntés, amit garantáltan eredményesen meghozhatunk, „csak” arról szólhat, hogy elkezdjük a valódi felnőtt emberi természet kiművelésének folyamatát. A jó hír, hogy ennek a munkának automatikus hozadéka lesz a gyógyulás, a boldog kapcsolatok, és a sikeres életvezetés.

Te hányszor hoztál már döntést arról, hogy

  • mit hogyan fogsz másként csinálni,
  • kinek fogsz megbocsájtani,
  • hogyan leszel sikeres a hivatásodban,
  • hogyan és mennyi idő alatt fogsz felépülni véglegesen a betegségedből,
  • hogyan rendezed a kapcsolati problémáid,
  • hogyan nem fogod megbántani szeretteidet,
  • hogyan nem félsz majd helyzetektől, emberektől,
  • hogyan nem fogsz veszteségeket elszenvedni,
  • hogyan húzod meg magabiztosan a határaidat,
  • hogyan ne kerülj döntéskonfliktusokba,
  • hogyan ne bosszantsd fel magad …stb.?

Hogy ezek az elhatározásaink hosszútávon is megvalósulhassanak, érdemes képessé válnunk természetünk, érzéseink, megnyilvánulásaink értő szemlélésére és átformálásuk hozzáértő, belátó, állhatatos támogatására.

Te hogy állsz az elhatározásokkal és a hosszútávú tervekkel? A kezdeti lelkesedésed meddig tart téged az új úton?

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Etelke - 2019.04.14.

Kedves Beáte.
Most , hogy olvastam ezt az értekezést a tudatos döntésről, még eddig csak a CSALÁDOMMAL kapcsolatban figyeltem meg a tudatos döntés hozatalomat. Eddig nem is tudtam erről. Most majd figyelni fogom mindezt.
Köszönöm, hogy felhívtad erre a lehetőségre a figyelmünket.
Nagyon értékes amire rávilágítottál. Ez felettébb elgondolkodtató.
Ölelés mindenkinek szeretettel.

Reply
    Pindrok Beáta - 2019.04.23.

    Örülök, ha segítettek a leírt gondolatok, és szeretettel kívánok jó munkálkodást!

    Reply

Leave a Reply: