A testedre szükséged van a földi utadon » Lélekélettan

A testedre szükséged van a földi utadon

Időnként fölmerül bennem a gondolat és elidőzöm rajta, hogy Földi életünket egyelőre egy módon lehetséges élnünk, mégpedig a testünkben. Szólásunk is van rá, amivel ennek jelentőségét kifejezzük: „A legnagyobb kincs az egészség”. Idáig rendben.

Nézzük, mit is teszünk, vagy tehetnénk azért, hogy ez a kincs minél tovább a miénk maradjon?

Szokásaink alakultak arra, hogyan is gondozzuk a testünket. Ezen tevékenységünk szintje és palettája változatos, mindenki saját hiedelemrendszere szerint alakítja. Ennek a hiedelemrendszernek a formálása nagyrészt társadalmilag irányított normák szerint történik. Ha olvastad az előző blogomat, akkor emlékezhetsz, milyen tapasztalatokra tehet szert egy ember, akinek van egy adott hiedelme, például: „a test kiszolgáltatott, elromolhat, nem sok beleszólásunk van”. Az elmúlt idők irányított, egészségre vonatkozó hiedelemrendszere ilyen meggyőződések kialakulásához is vezethetett.

Azonban ma, a tudományos felfedezések idején, amikor a tájékozottság már döntés kérdése, csak nyitottságunk mértéke szab határt annak, hogy újabb nézőpontokat tanulhassunk. Testünk egészségéért is akkor tudunk igazán felelősen tenni, ha megismerjük működésének alapelveit.

De akarjuk-e a kezünkbe venni valóban az életünket, vagy könnyebb sodródni az árral és másra mutogatni, ha baj van, és ha úgy alakul inkább alámerülni. Ez egy nehéz kérdés, mert a valódi irányításhoz olyan tulajdonságok kellenek, ami az erős emberi jellem sajátja. Ezen értékek megerősítését nagyon sok esetben nem tudta támogatni a felnevelő környezet, aminek híján viszont ijesztőnek tűnhet ez a feladat.

Jó hír, hogyha a nyitottságnak arra a szintjére eljutunk, hogy felmerül bennünk a változtatás igénye, a megfelelő ismeretek megtanulásával elindulhatunk és lépésenként begyakorolva behozhatjuk lemaradásainkat ezen a területen.

Testünk csodálatos, működése precíz rend szerint történik. Működéséhez szükséges igényei természetesek, a természetből valók, a természetes módon való éléssel egyszerűen kielégíthetők. Nehézségünket ezen a téren a természetből való kiszakadásunk okozza, melynek következtében sokan természetellenes életmódot folytatnak. Szervezetünk alapvetően erős. Bámulatos karmestere az agyunk, aki az evolúciós folyamatok által tökéletesített programalapokon valósítja meg és folyamatosan teremti a rátelepített egyéni hiedelemrendszerünket. Mindenre képes, amit ez a hiedelemrendszer tartalmaz, és tehetsz azért, hogy olyan dolgokat tartalmazzon, amiket szeretnél. De hogyan is?

Nagyon örülök, hogy az alapműködésről szóló Újmedicina tanfolyam után, végre egy új életterület nézőpontjaiból is megmutathatjuk az ismeretszerző kezdő lépéseket, és kedvet csinálhatunk vele a változtatások begyakorlásának elkezdéséhez, a Támogató sport kistanfolyamunkban. A sport egészségre gyakorolt hatása benne van a köztudatban, de amíg nem ismerjük befolyásának sokrétűségét és összefüggésrendszerét, fel sem tudjuk mérni, mekkora jelentőséggel bír az életünk alakulásában. Így aztán minden rossz érzés nélkül halogathatjuk, hanyagolhatjuk, mellőzhetjük, mert csak később szembesülünk majd azokkal a negatív következményekkel, amitől a sport megóvhatott volna, és maradunk le olyan lehetőségekről, amit a sport elősegíthetett volna. Tudás híján persze ezeket utólag sem tudjuk az ok-okozati láncba bekapcsolni, így ez a tudás nem tud tovább adódni és alaphiedelemmé válni a későbbiekben sem. Tegyünk róla együtt, hogy ez változhasson magunk és az utánunk jövők boldogulására! 

__CONFIG_ultimatum_shortcode__{"tve_ult_campaign":"3983","tve_ult_shortcode":39}__CONFIG_ultimatum_shortcode__
Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: