Érted a tested működését? » Lélekélettan
6

Érted a tested működését?

Vannak dolgok, amelyeket használunk, de fogalmunk sincs arról, hogyan működnek. Ez nagyjából rendben is van. Nem lehetünk mindennek a professzorai, felhasználónak lenni jóval kényelmesebb.

Itt van példának okáért a számítógép. Megnyomom a gombot, és az szépen elindul. Ide kattintok, oda koppintok, belépek, kilépek és lelépek. Megy minden, mint a karikacsapás, miközben halvány lila gőzöm sincs arról, hogy hova mennek a bitek, hol áll meg az adatbusz, és mi a csuda az az SSD memória.

Én tanultam informatikát, és dolgozom is vele, épp ezért kénytelen voltam mélyebbre is merülni a számítástechnikában, és ez is jó. Jól elboldogulok a programokkal, képes vagyok telepíteni, konfigurálni, duplikálni, publikálni, konvertálni, exportálni meg importálni. Elégedett vagyok a képességeim szintjével, miközben természetesen folyamatosan tanulok, hiszen a fejlődés nem áll meg, tartani kell a lépést.

Nem úgy az autókkal. Azokkal már akkor is csehül álltam, amikor még Skodám volt. A Trabantot még értettem, abban nem volt hűtővíz, se olaj, s ha megsérült a karosszéria, hajtogattunk újat.

Nagy szükségem van arra, hogy gépjárművel közlekedjek, mert nagy a család, vidéken élünk, még enni is szoktunk, egy bevásárláshoz nem elég egy papírzacskó, így nem fér bele az életmódomba a gyalogos, buszos, kerékpáros közlekedés, legalábbis, ami a munkába járást és mindennapos közlekedést illeti.

De az autós ismereteim finoman szólva is hiányosak. Több, mint harminc éve vezetek, ezzel nincs problémám, de ha valami nem jól működik, hát én nem állok neki otthon megbütykölni a verdát, az biztos. Láttam már olajcserét, de megcsinálni nem tudnám. Észreveszem, ha kiég az izzó, de cserélni nem tudom. Fogalmam sincs, mi a mérete a gumiabroncsnak, elképzelésem sincs, mit csinál a karburátor, s most döbbentem rá, azt sem tudom, első vagy hátsó kerekes az autónk.

Viszont ezzel sincs nagy gondom, mert van szerelő, aki mindent megcsinál.

Vannak tehát olyan dolgok, amelyeket használunk, és értjük is, hogyan működnek, míg másokat csak használunk, de nem foglalkozunk a működésükkel.

Sajnos azonban van egy olyan dolog, amelyet MINDANNYIAN használunk, de legtöbbünknek fogalmunk sincs azzal, hogy is működik. Ez a dolog a testünk.

Hogyan működik a tested?

Nos, nem csoda, ha hiányosak az ismereteink, mert az egyik legbonyolultabb, legösszetettebb szerkezetről van szó a világon. Ami nehezíti a dolgunkat, hogy a bőrünk nem átlátszó. Nem látjuk, mi van odabent. Nem tudjuk, mi történik a tüdőnkkel, a szívünkkel vagy a nyálmirigyünkkel.

Nem is különösebben érdekli ez az embereket, egészen addig, amíg nem kezd döcögősen menni ez a szerkezet. Vannak jelek, amelyeket már kénytelenek vagyunk érzékelni. Ilyenkor elkezdünk aggódni, és visszük a testünket a szerelőhöz. A szerelő ebben az esetben az orvos, aki segít. Megjavítanak bennünket, és aztán megint minden megy tovább. Vagy nem?

Meddig jó az egészségünk?

Erre a kérdésre nagyon könnyű válaszolni: Amíg el nem romlik. Sajnos ugyanis, amíg egy autót totálkárosra is törhetünk, mert utána tudunk venni újat, ha az egészségünk lesz totálkáros, nem választhatunk egy újat belőle.

A modern orvostudomány rendkívül fejlett, ennek ellenére még léteznek gyógyíthatatlan betegségek, visszatérő egészségügyi problémák, és akkor még nem beszéltünk a kockázatokról és mellékhatásokról, amelyekről ugyan, ki kérdezi meg kezelőorvosát, gyógyszerészét? (Nekem nincs is gyógyszerészem.)

Mit tehetünk az egészségünkért?

Nos, az első és legfontosabb feladatunk, hogy VIGYÁZUNK rá. A vigyázás nem tűzoltást jelent. Akkor kell elkezdeni, amikor még van mire vigyáznunk.

Már ezen is érdemes alaposan elgondolkoznunk, hiszen számos életmódbeli szokásod befolyásolja az egészséged.

Hogy csak a legfontosabbakat említsem:

  • Elegendő, jó minőségű alvás
  • Sport, testmozgás, edzettség
  • Megfelelő étkezés
  • Belső nyugalom, harmónia

Azt gondolom, ha ezeket sorra veszed azzal a szilárd elhatározással, hogy javítasz ezek minőségén, jelentős javulásra számíthatsz.

Értsd meg a tested!

A tested nem számítógép - még akkor sem, ha van összefüggés közöttük. A tested nem autó, bár sok helyre eljuttat, és metaforikus értelemben tudnánk ezeket is egymáshoz kapcsolni.

A tested te magad vagy.

Ennél fontosabb dolgot pedig nehéz volna találnunk az életedben. Hogyan lehetséges hát, hogy mindezek ellenére sokakat egyáltalán nem érdekel, mi történik a testükben? Hogyan nyugodhatnak bele az emberek abba, hogy fogalmuk sincs, mi okozza a betegségeket? Miért nem törődnek az életükkel?

Nem tudom a válaszokat sajnos. Talán a megszokások? Talán túl nagy volna a felelősség, amelyet vállalni kellene?

Ahelyett azonban, hogy a válaszokat kutatnánk, figyeljünk arra, ami fontos.

Hiszen már most is, ebben a szent pillanatban:

  • Elkezdhetsz vigyázni az egészségedre.
  • Hozzáláthatsz megismerni azokat az összefüggéseket, amelyet a saját működésedet tárják fel előtted.
  • Elindulhatsz a megértés útján, amelyek a betegségeket helyezik új fénybe.
  • Tehetsz azért, hogy a félelmek helyett a nyugalom legyen az alapállapotod.

Hogyan?

A nagy kérdés a hogyan, vagyis hogy mégis, pontosan és egészen konkrétan mit tegyél?

Nos, ez a blogbejegyzés csak a szemedet nyithatja fel, de nem ad kulcsokat a kezedbe. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy jó helyen jársz. Olvasd el a többi bejegyzést a blogban, nézz meg egy ingyenes videót az öt természettörvényről, vagy szánd el magad egy komolyabb lépésre, és jelentkezz egy nagyszerű tanfolyamra.

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád a gondolataidat, örömmel látjuk azt a hozzászólások között.

Szűcs Tibor
 

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments
Katalin - 2021.05.17.

Köszönöm,
mindíg jó olvasni Tibor szellemes, lényeglátó írásait. Ez egy elemi igazság amiről most ír. Mindenkiben tudatositani kellene már az öntudatára ébredésekor, tán még a betűvetés tanitása előtt…

Reply
    Szűcs Tibor - 2021.05.18.

    Köszönöm, kedves Katalin!

    Reply
Márta - 2021.05.17.

A „testszereléssel” egyetlen komoly probléma van: nincs két egyforma. Nagyjából mind hasonló, (ember formájú), azonos alkotó elemekből épül fel, de valahogy mindegyik egy kicsit teljesen más. Mivel mindenki a saját bőrében jár, a saját testét viseli, így valamennyire kénytelen lenne megismerni, ha odafigyelne rá. És akkor még nem beszéltünk a lélekről, amely ezt a testet színpadnak tekinti, hogy megnyilvánulhasson, hogy kaphasson egy kis figyelmet anélkül is, hogy nagyobb fájdalmat, vagy betegséget okozna. Egységben tartani a kettőt, figyelni rá, érteni az üzeneteit-melyeket nem sms-ben küld. Ezért hasznos a saját magunk ismerete és annak tudása, hogyan akadályozzuk meg a meghibásodást. Ez azért nem egy egyszerű, de nemes feladat.

Reply
    Szűcs Tibor - 2021.05.18.

    Köszönöm, Márta a szakértő véleményt! Teljesen igazad van, és milyen jó lenne, ha minden „szerelő” így gondolkodna, mint te.

    Reply
Ágnes - 2021.05.18.

Szia Tibi, örülök, h olvastam, szuper, végre a humorodból is kaptunk! Egy ponton pontosítanék: én nem vagyok azonos a testemmel és szerintem más sem, még ha ez olyan közvetlen gondolatmenetként is adódna. A tudatommal vagyok inkább azonos, bár tudom, h az elvontabb fogalom. Mert mi is az? Az a végtelen belső nyugalom, és tér, ami mindig is ott volt és van bennünk, és ami állítólag még közös is mindannyiunkban 😉
Viszont itt nem is ez a lényeg, hanem maga a test és az erre ható elménk.
Köszönöm!

Reply
    Szűcs Tibor - 2021.05.18.

    Köszönöm én is, Ági, a pontosítást és a kedves visszajelzést. Nagyon jó gondolatok! 🙂

    Reply

Leave a Reply: