Nézd mi a valóság, a félelem függönyén túl! » Lélekélettan
13

Nézd mi a valóság, a félelem függönyén túl!

A legtöbb kultúra a család, az emberi kapcsolódások fontosságán, tiszteletén alapul. Életünk és társadalmunk ezen az alapon épül föl, és működik. Nem véletlenül, hiszen ez fajunk genetikai programja, miszerint a túlélésünk záloga kapcsolataink ápolásán keresztül a családunk, csapatunk, csoportunk,... eredményes működtetése. Ezért a kapcsolódás minősége, mennyisége, léte, nemléte az, amin keresztül érzelmi és tudati érzékenyítésünk megtörténik, és ezen az érzékenységen keresztül azonosítjuk önmagunkat is. Ez életünk fundamentuma, erre építünk fel mindent, akár tudunk róla, akár nem. Miért is fontos ez?

Leginkább azért, mert ha tisztában vagyunk biológiai működésünk rendszerével, felismerhetjük mi történik bennünk, a szeretteinkben, a környezetünkben, a világban. Megérthetjük ezeket, és nem indul el bennünk automatikusan a félelem az ismeretlen, vagy vélt veszély miatt. Ez a mostani kovidos időszakban még fontosabbá vált, hiszen a rettegés forrása sokaknál most a koronavírus, ami elsődlegesen éppen kapcsolati konfliktusokat generál: Nem szeretnék kapcsolatba kerülni (megfertőződni) a vírussal. Ezért kerülnöm kell a legkülönfélébb helyzeteket, pl.: Nem akarok érintkezni (félek): a fertőzött emberekkel, a lehet, hogy fertőzött emberekkel, a vírussal teli levegővel (ami gyakorlatilag mindenütt ott van), nem akarok hozzányúlni semmihez, amihez más hozzáérhetett stb., és ezzel gyakorlatilag ki is meríthetjük az összes kapcsolódási lehetőségünket a tárgyi világgal és személyes emberi vonatkozásban egyaránt.

Az ilyen típusú félelmek állapotában, túlélési alkalmazkodásképpen vékonyodni kezdenek a légúti laphám szövetek (az orrüreg, szájüreg, légcső, tüdő) addig, amíg ez az érzelem tart. Ha megszűnik a félelem ezek az elsorvadt szövetek gyulladási folyamatok kíséretében újjáépülnek az eredeti állapotra. Ez a folyamat a kovid betegség tünetegyüttese.

Apróbb, rövidebb félelmi állapotok ilyen típusú elváltozásait és gyógyulási folyamatait egy erős szervezet könnyen megoldja. Ám ez hosszan tartó elhatárolódási konfliktusok esetén, olyan mértékű elváltozásokat eredményezhet, amelyek folyamata már igencsak megterhelő lehet. Egy éve tart ez a helyzet (és a vége még messze nem látható), ezalatt abszolút kimerülhet egy ember a folyamatos rettegésben. A regenerációs (megoldás utáni MU) szakasz nem csak a valós, vagy vélt veszély elmúltával indulhat el, hanem a küzdelem feladásával, és a beletörődéssel is.

Másodlagosan: A legkülönfélébb megélések a kialakult helyzettel kapcsolatban (pl. megélhetés, munkahely, új iskolai, óvodai feladatok, korlátozások, lehetőségek beszűkülése…): bosszankodás (gyomor, epevezeték, hasnyálmirigy vezeték érintettséggel), határkijelölési problémák (húgyutak), döntés konfliktusok (végbéllaphám), hátráltatottság (nyirok), kudarcok (kötőszövetek), mocskossági konfliktus (vastagbél), kilátástalanság (vesegyűjtőcsatorna), és sokáig folytatható a felsorolás, mert csak érzékenység kérdése, ki hogyan él meg egy számára veszélyesnek ítélt helyzetet.

Harmadlagosan: félhetünk a szeretteink biztonsága, egészsége miatt is. Ez a rettegés eljuttathat olyan végletes döntésekhez is, hogy megszüntetjük a velük való személyes kapcsolódást! Ez sok emberben igen erős konfliktusokat generálhat (elhagyatottság, kiszolgáltatottság, haszontalanság, önértékelés letörés, kapcsolati veszteség …), melyek aktív szakasza ugyan úgy, mint a föntebb felsorolt konfliktusoké, nagyon sok energiát igényel a veszélyesnek megélt helyzethez való fizikai és mentális alkalmazkodtatás érdekében. Folyamatosan felemésztve ezzel a fizikai és lelki ellenálló képességet, az un. immunrendszer hatékonyságát. Ha pedig megszűnik ez a szituáció, vagy beletörődik az illető a sorsába, automatikusan elindul a helyreállítás folyamata, amely szintén rengeteg energiát követel, az addigra már a stresszben kimerült szervezettől és idegrendszertől.

Az életért való rettegés állapota biológiai szinten (automatikusan) az egyed pillanatnyi túlélését helyezi előtérbe, ami azt jelenti, hogy ebben az állapotában döntései meghozatalakor nem hatékony a hosszútávú előrelátásban. Pedig ezt szem elől tévesztve, olyan folyamatokat indíthatunk el, amiket utólag a következményeket látva már nem tudunk visszacsinálni, bárhogyan szeretnénk.

Kapcsolódási vágyunk oka, hogy együtt vagyunk hatékonyak a túlélésben. Segítsük egymást a lelki nyugalom megteremtésében. Kérjünk segítséget azokban a helyzetekben, témákban, amik nyugtalanítanak bennünket, olyan emberektől, akik az adott területen biztonságosan, nyugodtan tudják vezetni az életüket, akik támogatása a megnyugvást adhatja nekünk. A valódi saját nyugalom megteremtése a leghatékonyabb segítség szeretteink számára is. Figyeljünk magunk és környezetünk érzelmi állapotára, őszinte kommunikációval segítsük kapcsolataink kölcsönösen nyugalmat biztosító folyamatos rendezését.

Te hogyan állsz a kapcsolataiddal? Van a környezetedben olyan, akivel megritkult, vagy megszűnt a kapcsolódásod? Számodra mi jelenti a nyugalmat? Mit teszel, kihez fordulsz, ha azt érzed, hogy szükséged van támogatásra?

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 13 comments
Györgyi - 2021.03.29.

Kedves Beáta, hasonlóan látom én is, és van, h. nehezebb az egyensúlyt tartanom. Érzem sokak részéről az óvatos feltérképezést, méricskélést, amikor találkozunk, van, aki hátrább lép kettővel. A legközelebbi barátaimmal ugyanúgy találkozunk, és velük nem érzem a vizslató vagy gyanakvó pillantásokat. A családon belül is megoszlanak a vélemények, a találkozásaink is olyan furik, Édesanyám azt szívesen veszi, ha én elmegyek hozzá, de a dédunokákat valahogy távol tartja magától. Most beoltatta magát, nem tudom, ez mennyire változtat majd a családi együttléteken.
Ami különösen nehéz, az a rengeteg infó, ami árad, és sokszor egymásnak ellentmondóak. Igyekszem a legkevesebbet hallgatni a híreket, nézni meg még kevésbé. Az ad nyugalmat, ha képes vagyok a bennem lévő derűs jó érzést megélni, bízva az Isteni elrendezésben, hogy minden értünk van és a belső egyensúlyom tőlem függ, nem a külvilágtól. Szép zenét hallgatok, meditációs gyakorlatokat végzek, beszélgetek a barátaimmal, együtt vagyok és sokat nevetek-játszom Kisunokáimmal. Figyelek arra is, hogy a c+d vitaminokat megegyem, mozogni is elkezdtem kicsit rendszeresebben, a jóga sokat segít a biztonság, a nyugalom megélésében.
Hát így. 🙂

Reply
    Ungváriné Fenyves Beáta - 2021.03.29.

    Kedves Gyöngyi! Olyan, mintha én írtam volna a hozzászólásod! Szinte szó szerint igaz nálam is mindez.

    Reply
    Pindrok Beáta - 2021.03.30.

    Amikor az embernek valódi meggyőződése, hogy a belső egyensúly, a nyugalom belülről fakad, és nem a külvilág történései határozzák meg, az igen nagy előny a kritikus helyzetekben. Ha ehhez társul egy átfogó, minden miértre válaszképes nézőpontrendszer, és a képességérzés megléte, a nehezebbnek tűnő helyzetek is hamar átláthatóvá és megoldhatóvá válnak, így a nyugalom helyreáll. Mivel sok élethelyzetünkre nem ilyen módon szocializálódtunk, a nehézség ebben felnőttként, hogy észrevegyük és helyesbítsük a régi reakcióinkat. Addig valóban nehéz követni az ellentmondásos híreket, míg a működésrend összefüggései nem állnak össze hirtelen, de gyakorlással ez egyre könnyebb . Szívből gratulálok a kitartásodhoz és a megoldásaidhoz!

    Reply
Ungváriné Fenyves Beáta - 2021.03.29.

Nagyszerű ez a hiánypótló írás! Köszönöm a saját és a szeretteim nevében is! Annyira időszerű!!

Reply
    Pindrok Beáta - 2021.03.30.

    Köszönöm Beáta a visszajelzésed! Nagyon sokat segítene, ebben a ‘kovid helyzetben’ is, ha minél többen értenék meg ezeket az összefüggéseket, és kevesebben áldozódnának be a félelemnek és következményeinek. Igyekszünk ezért a tőlünk telhetőt megtenni.

    Reply
IMRE - 2021.03.29.

Kedves Beáta!

Írása alapján az a kérdés merült fel bennem, hogy elérhető lenne e az, hogy a gyermek – nevelése során – már olyan felnőtté váljon aki a genetikailag meghatározott félelem érzet ellenére már képes lesz az esetenként szándékosan félelemkeltő agresszív hatások kivédésére? A gyerekkoromból erre vonatkozóan megdöbbentő tapasztalataim vannak.

Az Új Medicina értelmezésem szerint akkor tud ebben segíteni, ha bizonyos tünetek esetén, még időben beavatkozik már az óvodai, és az általános iskolai nevelés során.

Feltételezem, hogy jelenleg Önök nem rendelkeznek akkora kapacitással, hogy ilyen feladatot felvállalhassanak. Akkor ha ez így van, akkor az Alapítvány jelentős támogatásával tudják e vállalni a nagyobb létszámú szakember képzést? Amennyiben igen, kérem szíveskedjen egy adott időpontot, egy vezetékes telefonszámot (ha lehetséges), és nevet megadni, hogy néhány egyszerű részletkérdést tisztázni tudjunk a támogatás megszerzése érdekében.

Reply
    Pindrok Beáta - 2021.03.30.

    Kedves Imre! A gyermekek nevelése nem csupán módszer kérdése. Ha csak az lenne, sokkal kevesebb problémával küzdene a társadalom, hiszen sok jó módszer létezik. Viszont ami a módszereket valóban eredményessé tehetné, az a módszert használó szakember érzelmi és tudati érettsége. Ám ez egy tudatos, fegyelmezett, kitartó munkálkodás eredményeként alakul ki. Csak egy érett, tudatilag és érzelmileg valóban felnőtt ember képes, nehéz helyzetekben is kreatívan, magabiztosan, emberségesen cselekvő fiatalokat nevelni a gyermekekből.
    Az újmedicina egy ok-okozati leíró rendszer a testi-lelki folyamatok vonatkozásában, nem a megoldásokról szól.
    Az érzelmek működési törvényszerűségeit és a megoldások kialakításának módjait a Kulcsok tanfolyamunk tárgyalja.
    Természetesen feladatunknak érezzük a társadalom közös boldogulásában való részvételt, nekem a személy szerinti meggyőződésem, hogy ezt leghatékonyabban a szülők, nevelők, megfelelő ismeretszerzése, érlelődése, felnőtté válása és ezáltal minőségi példamutatása segíti elő a leginkább, hiszen a szocializáció alapjai nem verbális úton rakódnak le.
    Nyitottak vagyunk e cél irányába ható együttműködésre, és az ezzel kapcsolatos közös beszélgetésre. A 70/316-6832-es telefonszámon tudunk alkalmat egyeztetni.

    Reply
Fülöp Mária - 2021.03.30.

Kedves Beáta! Annyira jó, hogy ezt leírtad!! Már nagyon nagy szükségem volt ezekre a gondolatokra!!! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!!!!!!

Reply
    Pindrok Beáta - 2021.03.30.

    Örülök, hogy segíthettem!

    Reply
Mária - 2021.04.11.

Köszönöm szépen, jól viselem a helyzetet, 2000. óta Ökonet tag vagyok és megbízható táplálék kiegészítőket szedek, kertesházban lakom, sok jó friss levegőt szívok, kertészkedek, kerékpárral köz- lekedem. 72 éves vagyok, és bízom a jó Istenben.
Kérem, hogy még sokáig adjon további jó egészséget, és békességet nekem.

Reply
    Pindrok Beáta - 2021.04.27.

    Kedves Mária! Valóban nagyon fontos, hogy a testünk természetének legmegfelelőbben alakítsuk az életvitelünket. A meggyőződésünk stabilitása pedig, ami a nyugalmat biztosítja számunkra, az egész-ségünk záloga.

    Reply
Edina Posta - 2021.04.29.

Kedves Beáta!
Szabad az írást másolni és facebook postban megosztani?
óriási erejű írás, valakinek talán életet mentő!
köszönöm!!

Reply
    Pindrok Beáta - 2021.04.30.

    Köszönöm Edina a soraidat! Nagyon fontos lenne, hogy megértsük, és lássuk a működtető dinamikát. Természetesen megosztható. Köszönöm!

    Reply

Leave a Reply: