MESTERÜNK: létünk bölcsője, az ANYATERMÉSZET! » Lélekélettan
9

MESTERÜNK: létünk bölcsője, az ANYATERMÉSZET!

Az időjárás elemei 

Csodáltad már egy napfényes nyári reggelen a természet lenyűgöző látványát? Megfigyelted, hogy ilyen ragyogó állapotában milyen megnyugtató, biztonságot, otthont adó érzéseket kelt benned? Feltölt energiával, és érzed az életed lehetőségeit. Ilyenkor könnyen megfogalmazódik bennünk a látvány, az illatok, hangok, neszek kompozíciójának nyomán a tökéletes élmény érzése. Feledteti velünk bajainkat, és feltesszük magunknak a kérdést: Kell ennél több? Jó hatással van ránk, lehangolt állapotainkat is képes jobb kedvre deríteni.

És élvezted-e a másnap reggelre beköszönő borús, hűvös, nyirkos, esős időt, ami a felfrissülés, megújulás ígéretét hozta? Vagy nem igazán ez jutott elsőre az eszedbe róla? Sokunkra hat lehangolóan a természet ilyen állapota. Vajon miért? Hiszen van lehetőségünk eldönteni, hogy élvezzük e fizikai valónkban az időjárás ezen áldásait, vagy menedékbe húzódunk előle. Van lehetőségünk eldönteni, hogy akadályt, hátráltató, lehangoló tényezőt, vagy lehetőséget, új irányt lássunk benne. Vagy nincs? Is-is. Van, akinek van, és van, akinek nincs. Akinek van, az rugalmasan képes kezelni a környezete változásait, akinek nincs, azt nagyon erősen kötik hiedelmei, és csak ezek által irányítottan képes működni. Ez persze az időjáráson kívül minden másra is vonatkozik.

Érdemes belegondolni, hogy a természetben kint élők, milyen csodálatos rugalmassággal, és magától érthetőséggel viszonyulnak a napos, ragyogó időhöz, és a hideg esőzéshez egyaránt. Mi redukálja ilyen erősen ezt a rugalmasságot és megértést bennünk, amely a stressztömegünket sokszorosára növeli? Egyszerűen: a meggyőződéseink.

Figyeld a természetet a különböző időjárási viszonyok között! Hogyan reagál a szélsőséges viszonyokra, milyen alkalmazkodásokkal, megoldásokkal lép tovább? Érdemes a megfigyeléseink eredményeit meggyőződéseinkkel összehasonlítani. Az ő megoldásai már évezredek óta működnek!

Miért gondoljuk legtöbben például, hogy csak "jó időben" lehet élvezni a természetben végezhető tevékenységeket? Hiedelmeink mondjuk a vizes ruháról, vizes hajról, cipőről, a sárról, a pocsolyákról a hidegben … alapvetően meghatározzák hozzáállásunkat és megéléseinket az ilyen helyzetekben, tovább erősítve ezzel azok kellemetlenségéről, veszélyességéről szóló meggyőződéseinket. Közben észrevétlenül esélyt sem engednek nekünk más tapasztalatra szert tenni. 

Mondtál már le vágyott programot az időjárás miatt? Táborainkban, a gyerekek legnagyobb élményei közé tartoznak azok a túrák és elfoglaltságok, amelyek esőben, vagy az eső utáni időben történtek. Ilyenkor olyan megélések részesei, amely számukra még természetes, így élvezetes. Értést adó nézőpontjaink mellett érzelmi és fizikai biztonságban érezhetik magukat, a féltető, indokolatlanul korlátozó hiedelmek helyett, így lehetővé válnak a rugalmas, kreatív megoldások.

Te elindulnál a féltető hiedelmeid erdejébe, felfedező utakra (akár esőben is)?

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 9 comments
Szepesi Magdolna - 2020.07.24.

Kedves Beáta! Kedves írás.A természet csodáiban gyönyörködhetünk.Unokáinkat ,gyermekeinket a természet szeretetére taníthatjuk.Imádom minden csodáját,szépségét.A novemberi hideg esőt széllel nehezen viseltem el.De ez talán érthető.De mindig készültem rá és így vártam a Mikulást.

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.07.26.

    A természet részeként az időjárás ezer arca, mind sokféleképpen ragadhat meg bennünk, későbbi hasonló szituációkban, kellemes vagy kellemetlen hangulatot keltve.
    Mint minden minket körülvevő különböző hatás, így az időjárás is SÍN-ként szerepelhet beégett emlékeinkhez.

    Reply
      Lőrincz Lászlóné - 2020.12.20.

      Tetszik
      Jot tesz a lelkemnek..

      Reply
Mátyás Miklósné - 2020.07.24.

Kedves Beáta ! Báremelyik arcát mutatja a természet, mivel nagyon szeretem, Isten látom benne, mögötte, ezért megköszönöm szépségét, jóságát és figyelem , mit üzen . Ez automatikusan működik nálam és rengeteg öröm és megértés forrása.

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.07.26.

    Ha valóban értő szemlélői vagyunk a természetben zajló folyamatoknak, a szépségein kívül meg áthatjuk, roppant erejét, és létezést fenntartó, sokszor kíméletlennek tűnő törvényszerű megoldásait is. Erre érdemes képessé válnunk.

    Reply
Mátyás Miklósné - 2020.07.24.

Kiegészítés : elírás helyesen : Istent

Reply
Nyìri Ilona - 2020.07.24.

Kedves Beàta!Imàdom a termèszetet,mert tudom egy vagyok vele.Ugyan ùgy mint Istennel.A termèszet intelligens ès tudatos.Oka ès ideje van annak ha fùj à szèl,ha esik az eső,vagy ha a nap süt!Bàrmilyen formàban mutatkozik is meg,tudom hogy eljött az ideje.Sajnos nem gondolkodtam Èn sem mindig ìgy a termèszettel kapcsolatban.Mint mindenki màs a rohanò vilàgban èszre sem vesszük csak hasznàljuk.Ahogy idősödik az ember,kezdi èszre venni milyen gyönyörű a viràg,fa,fű,ègbolt stb.A következő eset velem törtènt.Munkàba menet sokat bosszankodtam amiatt,mert az utcàk büdösek,koszosak,szemetesek.Sokunknak van kutyàja itt a fővàrosban.Nekem is.Az a baj ezzel,hogy nem mindig szedik össze gazdik az ürülèket.Magamban morfondìroztam,ki foglya ès hogy ezt a piszkot összetekarìtani?! Egy percen belül zuhogott az eső!!Isten erről is gondoskodik,mint minden màsròl!!😇

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.07.26.

    Kedves Ilona! Sajnos általános dolog, hogy gyermekként, fiatalként, nem a természet részeként alakul az én képünk, és szinte semmit sem tudunk azokról a működési törvényszerűségekről, (az időjáráson és az évszakok változásán kívül), aminek a használatával tudatos, felelős emberekké válhatnánk. Rajtunk felnőtteken van a felelősség, hogy beavatjuk-e gyermekeinket, unokáinkat a természetbe. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha mi is beavatottak vagyunk. Feladatunk ezért tenni.

    Reply
Friedrich Zsolt - 2020.08.07.

Igen, nagyszerű érzések a természet energiáiban bóklászni…Mikor elkezd esni állandóan kimegyek egyet és behunyt szemmel felnézek az égre és micsoda fenséges érzés mikor az arcunkba ver az eső…

Reply

Leave a Reply: