Miért könnyebb várni a csodát? …avagy megértés 7 lépésben » Lélekélettan
4

Miért könnyebb várni a csodát? …avagy megértés 7 lépésben

Bizonyára előfordult már veled, hogy nagyon megtetszett valami, például egy életmód, egy tevékenység, egy kapcsolat, egy közösség, egy tárgy… Szeretted volna, ha neked is részed lenne ilyenben, vágyódtál rá.

Első lépésként kipróbáltad gondolatban, milyen lehet megélni, elkezdted fejben tervezgetni. A következő lépés már többeknél nem valósulhat meg. Ennek egyik fő oka, hogy a neveltetésünk, és a társadalmi szokások által okozott lelki traumákon keresztül sokunkban kialakult a tanult tehetetlenség állapota. Ez annyit jelent az adott életterületen, vagy szituációban, hogy meggyőződésünkké vált, miszerint képtelenek vagyunk cselekedni a megoldás érdekében, mert az veszélyes és hiábavaló (endodermális konfliktusok). Ha a vágyott célod olyan életterületen van, ahol nem alakult ki ilyen, akkor mész tovább.

Második lépésként utána jártál, milyen módon válthatnád valóra az elképzelésed. Idáig rendben is van, azonban ahogy körvonalazódnak előtted a megvalósítással kapcsolatos feladatok, a

harmadik lépés már többesélyes. Elképzelésünk megvalósításának feltételeiről ugyanis sokféle meggyőződéssel rendelkezhetünk. Ha van köztük olyan, amelyik számunkra elképzelhetetlen, máris akadályba ütközünk. Ennek a megtorpanásnak sokféle minősége és aspektusa van, érdemes kiderítenünk nálunk mi is a helyzet. Itt elsősorban a velőállományi, önértékeléssel kapcsolatos konfliktusokra gondolj, amikor is felmerül benned a kérdés, hogy elég bátor, képzett, erős, kreatív, stb. vagy-e egyáltalán ezekre a feladatokra. Ha a válaszod igen, megteheted a

negyedik lépést a tettek mezejére. Itt az újonnan tapasztalt, menetközben felmerülő szituációkkal, nehézségekkel kapcsolatban benned élő minták következnek, és meghatározzák, meddig juthatsz el (bármilyen konfliktus típusra gondolhatsz). Ha tudjuk, hogyan változtathatunk ezeken a mintákon, és készen is állunk rá, akkor ezek az akadályok sikeresen megoldhatók. A jó hír, hogy az akadályok a legtöbb esetben nem valóságosak, csak az egyéni vagy csoportos hiedelmeink illúziója.

Kitartásod és szorgalmad eredményeként bekövetkezhet az ötödik lépés, amikor is valóra válik vágyott elképzelésed. Az, hogy ezután mennyi ideig élvezheted a csodát, megint csak beprogramozott mintáidon múlik. Ha ezek megengedik, akkor hosszútávra tervezhetsz. Ha nem, akkor agyad előbb-utóbb szabotálni kezdi a mintáid szerint veszélyes csodát, és megteremti elvesztésének lehetőségeit.

Ha ennek jeleit észreveszed, nem kell, hogy bekövetkezzen a veszteség, ha a mintát kedved szerint tudod alakítani, megtetted a hatodik lépést

Ha megteremtett csodádban nem sokáig leled megelégedettségedet, mert máris új csoda után ácsingózol, észbe sem kapsz, és már is az új vágyad megvalósításán ügyködsz, érdemes megállnod. Derítsd ki, milyen gyötrő érzelmi hiány hajszoltatja veled a siker párperces élvezetét, mert különben boldogságod mindig csak átmeneti lesz. Ha megteszed ezt a hetedik lépést is, egyre inkább valóban saját, valóban boldogító terveid megvalósításán dolgozhatsz, „túléltető” mintáid kényszerei helyett.

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments
Kuchta - 2020.10.18.

Szia Beáta! Kosz hogy leírtad. A lépések ismerosek, de a hetedik lépés megoldásán /magamat figyelve/ fogok gondolkodni – mert az az igazi megoldás……
Tisztelettel: Kuchta János

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.10.21.

    Szervusz János! Valóban a tudatos megfigyelések következtében érdekes igazságok derülnek ki magunkról, amik segítségével olyan döntéseket hozhatunk, amik tényleg előre visznek a fejlődésünk útján, nem pedig szükségletkielégítések ismétlődései. Jó munkát!

    Reply
Szabó Katalin Klára - 2020.10.19.

Kedves Beáta!
A kisfüzes találkozónk óta naponta többször mantrázom, hogy „képes vagyok rá”. Például, hogy felkeljek reggel-nem mindíg sikerül . A napi tennivalóim közben legtöbbször azonnal érkezik belülről a válasz: „nem vagyok rá képes”. A csudába! Igyekszem hogy ez a helyzet ne okozzon újabb konfliktust bennem. Mondogatom az agyamak, hogy új mintát mutatok. Kitartás, és elfogadás. Jól gondolom?
Szóval, nagyon várom nov. 7-ét. Köszönöm az írásodat!

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.10.21.

    Kedves Kata! Elsősorban arra a kérdésre keresném a választ, hogy mi az a tervem, ami egyértelművé és természetessé teszi számomra a napi aktivitást. A konfliktusok amiket keresnék: a tévúton járás konfliktusa (velőállomány), és a N/B zónás konfliktusok (kéregállomány), amik ezt az erőtlenséget eredményezhetik.

    Reply

Leave a Reply: