Gondolatok, nem csak a koronavírus kapcsán » Lélekélettan
7

Gondolatok, nem csak a koronavírus kapcsán

Különleges heteket élünk. Számtalan új információ, intézkedés, helyzet és állapot ér el a napokban bennünket. Ez önmagában még nem lenne különleges, hiszen egyénenként sokszor állunk szemben nagy változásokkal a különböző életterületeinken, és igyekszünk őket jól megoldani saját meggyőződéseink szerint. Ez a helyzet attól más, hogy tömegesen, egyidőben találkozunk ugyanazokkal az információkkal, amelyek ráadásul a többségben elsősorban legnagyobb kincsünket, az egészséget érintik. 

Ahány ember, annyiféle egészség-betegség kép és meggyőződés, így mindnyájan másféle színezettel éljük ezeket a napokat. Így vannak, akik a fertőzés, a betegség miatt aggódnak, vannak, akik az éhezés, vagy a munkájuk elvesztése miatt, a megélhetés, a bekövetkező gazdasági következmények stb. miatt. Egyszóval a változások miatt bekövetkező lehetséges veszteségektől félünk. Minél több létfontosságú szükséglet él bennünk, annál több számunkra nélkülözhetetlen dolog elvesztésének veszélye miatt lehetünk kétségbe esve.

Ebből az alapgondolatból kiindulva két vonalon érdemes elindulnunk.

Az első a tanulás, vagyis megismerni azon dolgok működését, amelyek miatt stresszelünk, elindítva ezzel magabiztos működésünket, és új meggyőződésünk kialakítását az adott területen.

A másik, amíg az első vonal még nem ért célba, hogy felkutatjuk magunkban azokat a dolgokat, amire szükségünk van a nyugalmunk biztosításához. Aki már próbált egy új szokást bevezetni az életébe, például valamilyen testmozgást, új étkezési formát, vagy másféle viselkedést, az tudhatja, hogy sokszor nem egyszerűen kivitelezhető, sokszor hosszabb folyamatról van szó. Ezért a nyugalmunk megteremtése érdekében bölcs dolog tudni, pontosan mitől is félünk, és ezt a félelmünket pillanatnyilag mivel tudjuk lecsillapítani.

Ha például a fertőzés elkerülésére úgy érezzük, hogy fontos, a szájmaszk viselése vagy az egymástól való kellő távolság megtartása, akkor cselekedjünk ezeknek megfelelően. Ha meggyőződéseink szerint nem félünk fertőzésektől, akkor is szükséges mások társaságában az ő igényeiket tiszteletben tartva az előírásokat betartanunk, hogy ne okozzunk számukra stresszhatást.

Selye János munkásságának köszönhetően már hatvan éve  tudhatjuk, hogy a stresszállapot fizikai változásokat idéz elő testi szinten. Az újmedicina ezeket a változásokat konkrétan le is írja. Általános biológiai tanulmányainkból ismerhetjük az alkalmazkodási folyamatok fontosságát és mikéntjét. Vessük össze ezeket a tudományos ismereteket a bennünk élő meggyőződésekkel, és keressük meg azokat az információkat, összefüggéseket, amelyek számunkra a megnyugvást meghozhatják. Amíg nem tudjuk pontosan mi is a problémánk, addig a megnyugtató megoldást nehezen találjuk meg.

Nagyon fontos, hogy ne csak a saját nyugalmunkat tartsuk szem előtt, hanem a környezetünkét is. Ha rászánjuk az időt, a jelen helyzet miatt kialakult saját félelmeink feltérképezésére, tudatosítására, és megértésére, sokkal empatikusabban tudunk a körülöttünk lévőkkel is viselkedni. Sokan most fokozott félelmeik miatt egyébként is feszültek, ne tegyünk rá még mi is egy lapáttal. A legtöbb ember fél a betegségektől, a rendeletek következtében megváltozott életvitel pedig még sok-sok más égető problémát is felvet sokunk életében. Minél több és nagyobb stresszhatás ér bennünket, annál nagyobb mértékűek lehetnek az alkalmazkodási testi elváltozások, melyek majd a nyugalom beálltával helyreállításra kerülnek, és/vagy annál szélsőségesebb viselkedésbeli megnyilvánulásokat produkálhatunk, és produkálhatnak embertársaink is, valós vagy vélt veszélyérzetünk hatására, önvédelmünk érdekében.

Ezen következményeket enyhíthetjük, ha tudatosítjuk folyamatainkat és ezen tapasztalatainkat hasznosítjuk, saját nyugalmunk megteremtésére, ezzel lehetőséget adva a környezetünkben lévő emberekhez való minél empatikusabb viszonyulásra, ezzel az ő nyugalmuk támogatására is.

Érdemes a megváltozott élethelyzetek hozta tapasztalatainkat, felismeréseinket, fontosságainkat átgondolni, milyen pozitív változások elindítását segítheti a kialakult állapot. Az eltorzult fontosságok helyett a természet-kompatibilis értékrend, életmód hogyan erősödhetne meg bennünk igazi biztos bázist adva az életünknek. Hogy értsük az élőhelyünk és magunk működését, az egyre nyugodtabb és egészségesebb működést lehetővé téve.

Bízom benne, hogy e pár gondolat új nézőpontokat adott, vagy már meglévőket frissített fel, és együtt dolgozhatunk magunkért és egymásért.

Írjátok meg a témában felmerülő kérdéseiteket, felvetéseiteket ezen a fórumon, mihamarabb válaszolunk rájuk.

Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 7 comments
K.Kati - 2020.03.25.

Köszönöm az írást, számomra igazi segítség volt és sok értéket adott! Hála érte!

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.04.13.

    Köszönöm.

    Reply
Szabó Katalin Klára - 2020.03.26.

Kedves Beáta!
A megértéshez, megnyugváshoz sokat segítenek soraid. Köszönöm!
Kívánok erőt, egészséget mindannyiótoknak.!
Katiklári

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.04.13.

    Köszönjük! Örülök.

    Reply
Bélész Anita - 2020.03.27.

Köszönöm az írást , sokat segített . Jelentkeztem az online tanfolyamra, már nagyon várom 😍

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.04.13.

    Örülök, ha segíthettem.

    Reply
Lőrincz Lászlóné - 2020.11.28.

Köszönöm az értékes soraidat,nekem sokat segített.

Reply

Leave a Reply: