A tudás lehetőség a hatalomra az életed fölött » Lélekélettan
2

A tudás lehetőség a hatalomra az életed fölött

-Amit nem ismersz, azt nem tudod valóban irányítani

Sokféle felfogás uralkodik az egészség megőrzésével, ill. visszaszerzésével kapcsolatban, ám az újabb és újabb kutatási eredmények és a tapasztalatok egyre inkább összefésülik ezeket. Mindinkább egységessé válik, az egészséges táplálékról alkotott kép, a minőségi alvás és a testmozgás is egyre sokoldalúbb és fajsúlyosabb érvekkel van alátámasztva. Ezen fontosságok életünkbe való beillesztése azonban sok nehézségbe ütközik, ami a legfinomabb kifejezéssel élve is érdekes, hiszen alapvető dolgokról van szó. Ez a hármas nem természetfeletti, hanem a legtermészetesebb szükségletei a testnek, a megfelelő működéshez. Miért eszünk akkor egyre több műételt, miért nem alszunk megfelelően, és miért gondoljuk a sportról, hogy nem létszükséglet? És akkor, még nem is szóltam a stresszhatások, konfliktusok valódi megoldásának fontosságáról, amelyben az előbbi problémák alapvetően gyökereznek.

Hiedelemrendszerünk lényegesen átalakult ezeken a területeken, ami nem csoda. A gyors ételek, az olcsó ’kitudja miből van’ alapanyagok, időt és pénzt takarítanak meg számunkra, alvás és mozgás helyett dolgozunk, vagy érzelmi hiányainkat töltögetjük különféle tevékenységekkel, filmekkel, internetezéssel, játékokkal… hiszen ezek ugyan átmeneti, de instant megoldásokat adnak vélt vagy valós problémáinkra.

Az évtizedek alatt lassan, ám biztosan eltávolodtunk a természetes úttól. Elhittük, hogy ez rendben van így, hiszen ennek az eltévelyedésnek a közvetlen rossz következményei nem tudnak figyelmeztető minőségben beíródni a tapasztalati rendszerünkbe (ok-okozat), mert viszonylag sok idő telik el azok valóban érzékelhető negatív megjelenéséig. Másrészt megnyugtatjuk magunkat, hogy nem tehetünk mást, most ilyen a világ, és csak nem lehet ez olyan veszélyes, ha az emberek túlnyomó többsége így él. Ha nem figyelünk, automatikusan magával ragad bennünket a genetikailag programozott csoportszellem, ami azt mondja, hogy kilógni a sorból veszélyes, és így együtt menetelünk a szakadék felé. Ez a hatás erősen visszatartó erejű lehet, ezért ebből a szempontból az is fontos, hogy milyen életstílusú, beállítódású csoportot választunk magunknak.

Máshogyan csinálni persze,főleg a kezdetekben nem kis feladat, hiszen ez alapvető ismereteket kíván a természetes működésünkről, és ezek mentén az életvitelünk átalakítását igényli tőlünk több életterületünkön is. A támogató motivációnk pedig sok esetben nem tart ki elég ideig ahhoz, hogy a változtatások véglegesen beépülhessenek az életünkbe.

Mi által erősödhet a motivációnk a változtatásra?

Az elmetérképen szereplő befolyásoló tényezőkről írni fogok az elkövetkező blogokban, és fontossága miatt nyitótémaként szerepel majd az induló Fórumunk Sport szekciójában, ahol lehetőség lesz beszélgetni is róla.

Pindrok Beáta
 

  • Lóránt Mónika szerint:

    Mi választottunk csoportot: LÉLEKÉLETTAN, köszönöm : )))

  • >