Te mit szeretnél? » Lélekélettan
2

Te mit szeretnél?

Itt vagyunk az újév kezdetén (nemrég volt a téli napforduló), ilyenkor szokásunk átgondolni az elmúlt év történéseit és terveket fogalmazunk meg az elkövetkező éves időszakra.

Reggel, dossziérendezgetés közben kezembe került a teljesítménytúrás mappa, amiben a túraútvonalak, oklevelek vannak lefűzve. Az idén ismertetett meg ezzel a sportággal kisfüzesi túravezetőnk, kedves barátunk. Nagyszerű élményforrásaink lettek ezek a túrák, beleszerettünk a kihívásaikba.

Itt különböző távokat meghatározott időn belül kell teljesíteni, gyönyörű tájakon. A hosszabb távokat (20 km felett), jó erőben lévő túrázóknak ajánlják, főleg a hegyvidéki útvonalakon. Kíváncsi lettem milyen korosztályok vannak jelen ezekben a kategóriákban, ezért belekukkantottam az első ilyen túránk, a Decathlon Mátra túrát teljesítőinek listájába, milyen is volt a mezőny.

Az 50,7 km-es túrán, ahol 2662 m a szintemelkedés és a teljesítésre 13 óra volt adva, 128 fő teljesített, ebből 33,6% volt 40-49 éves, 14,8% volt 50 év felett. Ez együtt majdnem a mezőny fele. A legidősebb közülük 68 éves volt.

A 25,34 km-es túrát 539 ember teljesítette, 26% volt 40-49 éves és 17% 50-72 éves. Az első 100 helyen végzettek között, akik 5 és fél órán belül teljesítették a távot, két hetven éven felüli is volt. Tiszteletre méltó ezeknek az embereknek a teljesítménye, és egyben pozitív példák is arra, hogy nem az évek száma határozza meg a lehetőségeinket.

Az általános tapasztalat az, hogy ahogyan halad előre az életévek száma, úgy épül le a testi és szellemi teljesítmény. A jó hírem, hogy ez nem azért van így, mert ez így törvényszerű, hanem azért, mert ennek a folyamatnak sokösszetevős meghatározó elemei vannak. Ha az összetevők mibenlétével tisztában vagyunk, és irányítjuk a folyamatainkat, akkor az általános tapasztalattól teljesen eltérhetünk. Így lehetséges, hogy vannak, akik 45 éves korukra leépülnek és vannak, akik 68 évesen sikeresen teljesítenek egy nehéz 50 km-es hegyi túrát.

Folyamatos kutatásokat végeznek ezen a területen, melyekből kiderült, hogy szervezetünk állapotának alakulását nagyban meghatározza, hogy milyen képességekre tudott szert tenni, és milyen hatásoknak van kitéve az évtizedek alatt. A hatások elsősorban a velünk történő események megélési módja, hogy mennyit stresszelünk különböző dolgokon, a helytelen táplálkozás, sérüléseket okozó igénybevétel, túlterhelés. A képességek, melyek pozitív irányba lendítik ezt a folyamatot, az egészség alapkövei: a szakszerűen végzett rendszeres mozgás, a megfelelő táplálkozás, a helyes arányú pihenés, és a folyamatos nyugodt érzelmi állapotot elősegítő nézőpontrendszer és az ezen alapuló életvitel kialakítása.

Elégedetten figyeljük az ilyen irányú saját tapasztalatainkat, mert az általános hiedelemmel ellentétben valóban meglepő, hogy agyunk milyen hatalmas változásokat képes véghez vinni, ha komolyan (át) gondolt célokat akarunk megvalósítani. Mi ezt szeretnénk folytatni.

És te mit szeretnél?

__CONFIG_ultimatum_shortcode__{"tve_ult_campaign":"3983","tve_ult_shortcode":39}__CONFIG_ultimatum_shortcode__
Pindrok Beáta
 

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Kuchta János - 2020.12.27.

Sziasztok! Koszonom szépen, hogy a sportról ilyen szépen írtok! Én is szeretném mind ezt bizonyítani….! Bocsi, most viszont onzo leszek: – és akkor még nem is voltatok tájékozódási futó versenyen!
Sok szeretettel: Kuchta János – Felvidék

Reply
    Pindrok Beáta - 2020.12.28.

    Szervusz János! Igazad van, ott még több kihívás van. A szakirodalmat már beszereztük a tájfutásról, tervezzük, hogy kipróbáljuk. Bízom benne, hogy az idén lesz rá alkalom.

    Reply

Leave a Reply: